В ДОМА НА ВЕРА С АННА   

Националната галерия представя първата от нова поредица изложби, дискусии и срещи в артистичния дом - къща и музей „Вера Недкова“. Проф. Анна Бояджиева е подредила инсталацията си в уютния и вдъхновяващ дом на художничката, която завещава личното си пространство, вещи и мечта на българското изкуство с идеята да превърне апартамента си на ул. „11 август“ в център за интелектуални и артистични събития.

Проф. Анна Бояджиева, освен преподавател в Националната художествена академия и любим автор на Прототип, е творец със специфичен вкус и светоусещане, а текстилните й работи и пространствени обекти стоят естествено сред множеството картини в апартамента на Вера Недкова. Основна причина за това са повтарящите се елементи с женска форма и в картините на Недкова, и в работите на Бояджиева. 

„Дръзкият колорит и пастьозност в маслените картини на Вера Недкова са в контраст с моите бели пластични форми, изградени от различни материали - текстил, синтетика, хартия, метални нишки и други. Дълбоко свързани и крайно различни – такова е моето усещане за този визуален експеримент и съвместяване на творчество и лични съдби“, споделя Анна Бояджиева.


Изложбата е до 5 май 2019в къща-музей „Вера Недкова“на ул. „11-ти август“ 2, ІІ етаж

Повече за нея вижте в страницата на събитието във Facebook, а скоро очаквайте интервю с Анна Бояджиева за Прожектор на www.prototype.bg