УЛИЦАТА   

Забележителна и първа изложба у нас на един от най-известните стрийт фотографи в света вече може да бъдя видяна в Софийска Градска. „В нейните ръце“ е курирана от Ан Морен и ще бъде в СГХГ до 2 юни. Тя включва над 100 черно-бели и цветни фотографии на неповторимата Вивиан Майер.

Историята на автора е не по-малко смайваща от продуктивното й творчество. Родена през 1926, Вивиан Майер работи 40 години като детегледачка в Ню Йорк, Париж и Чикаго и едва след смъртта й светът по случайност разбира за нейните над 120 000 брилянтни фотографии, с които тя улавя духа на времето и най-вече градския живот на средната класа през 50-те и 60-те години на 20-ти век. Огромна част от снимките дори самата Майер никога не успява да види – поради финансови причини. Две години преди да си отиде, тя е принудена да разпродаде всичко, което има на безценица.

През 2007 съкровището с нейния таен архив (запазен на лента и непроявени кадри) случайно попада в ръцете на брокера на имоти Джон Малуф по време на аукцион. Когато купува прашните кашони с неизвестно съдържание, той няма и най-малката представа, че предстои да представи на света един от най-големите му документалисти. Отнема му година, за да открие дори истинското име на мистериозния автор. Днес Вивиан Майер е емблема за стрийт фотография и символ на страст и отдаденост към изкуството.