СРЪБСКА АРТ СКАРА   

От утре, 9 април, в галерия „Васка Емануилова“ и пространството за културни събития „SeeMeOn 29” стартира изложбата NEXT BALKAN, с куратори Мина Пишчевич и Миодраг Нинич от Културфорум ОСКР, Белград. Тя представя съвременното сръбско изкуство през работите на 19 млади сръбски автори, в това число Ана Вуйович, Александър Денич, Бранко Милишкович, Владимир Васич, Иван Шулетич, Ивана Ранисавлевич, Лидия Делич, Марина Маркович, Мина Пишчевич, Миодраг Нинич, Неманя Николич, Петър Сибинович, Сара Костич и още. Всички много разнообразни в медиите, темите и начина си на работа.

Според кураторите, именно широкият спектър от художествени практики, както и работата на границата между формално и неформално, между традиционни и съвременни изразни средства, между професионализъм и любителство характеризират младата сцена на изкуство в страната. Темите, които изложбата поставя, са колкото различни, толкова и близки до средата в България и се отнасят към самите произведения и към по-широкия контекст на изкуството, отличаващ се с неустойчивост, отсъствие на пазар и слаба институционална подкрепа.

Изложбата, организирана от Културфорум и Дома Арт, се открива в 18 часа на 9 април, а на 10 април освен форум с кураторите, ще има и пърформанс от Бранко Милишкович, един от най-изявените млади художници на белградската сцена

NEXT BALKAN ще бъде в София до 5 май, но след това ще бъде последвана от реципрочен проект, представящ български автори в Сърбия през 2020.

Галерия „Васка Емануилова“ (филиал на СГХГ) е на бул. „Янко Сакъзов” 15

SeeMeOn 29” е на ул. Цар Симеон 29