РОДИНА ЗА ВАГАБОНТА   

За трета година галерия „Васка Емануилова” дава пространство и партнира на София куиър форум, събитие, което цели да разшири обществения диалог по темата за различията, засягащи пола и сексуалността в България.

Тема на форума за 2018 е „Родина за вагабонта“, а куратори са независимите художници, критици и куратори Мохамад Салеми (Ню Йорк, Берлин) и Патрик Шабус (Виена, Берлин). Те се занимават с актуалния проблем за куиър мигрантите и бежанците в Източна Европа.

Двамата създават изложба и поредица от събития, в които куиър бежанците се разглеждат като „двойно изключени (в политически и културен аспект) от собствените си общества и все още не са приети в обществото на приемащата държава”. Човешката сложност на тази позиция и търсенето на по-добър живот и равни политически и социални права се виждат в различни истории и художествени проекти на международно известни автори, свързани с куиър проблемите, като Брус ЛаБрус, Барбара Хамер и Вирон Ерол Верт. Част от изложбата е и работата „Help (Помощ)” на Боряна Венциславова.

Част от събитието е и проектът за публичното пространство „Постави се на мое място” на „Колекция Азбука” – артистичен колектив, създаден от двамата куратори. На фасадата на галерията, както и на различни други места в София са разлепени плакати, които разказват историята на куиър бежанец от Афганистан, който е избягал от сексуално насилие в родината си, но пристигайки в България, се оказва сексуално малтретиран в българските бежански домове за мигранти.

На 10 ноември във Фабрика Автономия ще се проведе разговор с един от участващите в изложбата автори – Вирон Ерол Верт и куиър теоретика Жоао Флоренцио, както и други гости. Тема на разговора ще бъде „Мястото и гласът на куиър мигранта в общите еманципаторни борби в Европа и света“. 

Информация за цялото събитие, както и за София куиър форум може да намерите на https://sofiaqueerforum.org/bg, както и на - www.facebook.com/sofiaqueerforum.

* Изображение
Брус ЛаБрус, Посрещане на бежанците, 2017, видео, 22 мин, кадър от видеото, притежание на XConfessions

Откриването на форума е този петък от 18:00 в галерия Васка Емануилова (филиал на СГХГ), бул. „Янко Сакъзов” 15.