Прототип открива Скрити букви в София   

Целта на Прототип – проекта за изкуство и иновации на Сосиете Женерал Експресбанк, е  да помага на изкуството да бъде достъпно и лесно разбираемо за по-широката публика, да допринася за изграждането на култура в обществото и да провокира начина на мислене по отношение на установени процеси, с които се сблъскваме ежедневно. Затова Прототип подкрепя идеята на Фондация „Прочети София“ – „Скритите букви“, който съчетава в себе си изкуство, поезия, типография и градска среда и създава нови места за четене в столицата.

Проектът стартира официално на 22 май от 19:00 ч. в Музея за история на София (Централна минерална баня). Между 22 и 28 май 2018 г. ще бъдат поставени 12 оригинални пейки с формата на буквите от кирилицата (Б, Д, Ж, З, И, Й, Ц, Ч, Ш, Щ, Ъ, ь, Ю, Я), без графичен аналог в латиницата и гръцката азбука. „Скритите букви“ са нови, тайни и неочаквани, литературни локации в столицата – места за четене или места, на които да останеш сам с мислите си. Прикрити в центъра на града, пейките ще очертаят и своеобразен маршрут от някои от най-интересните и значими имена в съвременната българска поезия, като Мирела Иванова, Георги Господинов, Силвия Чолева, Цочо Бояджиев, Надежда Радулова, Иван Ланджев, Марин Бодаков, Красимира Джисова, Стефан Иванов, Мария Калинова, Петър Чухов, Галина Николова, Никола Петров и Анна Лазарова. При всяка пейка ще бъде поставено по едно стихотворение вдъхновено, и посветено на съответната буква. 

Прототип си избра буквите „Ж“ и „Я“ и ги направи своите „Скрити букви“. Те са със стиховете на Георги Господинов и Силвия Чолева, които очаквайте скоро в Прожектор.  Буквите ни пейки се намират "Ж" в Княжевска градина около Паметника на Съветската армия и "Я" в градината зад Националната библиотека.

Потърси своята Скрита буква.