ПРОИЗВЕДЕНО В ИЗГНАНИЕ   

Йозеф Куделка е френско-чешки фотограф, член на фото агенция Magnum над 40 години. По професия инженер, започва да се вълнува от фотография съвсем млад, за да й се отдаде напълно през 1967 и да се превърне в едно от най-влиятелните имена на своето поколение. Печелил е много награди, между които Grand Prix National de la Photographie (1989), Henri Cartier-Bresson Grand Prix (1991) и Международната награда за фотография на фондация Hasselblad (1992).

Когато през 1987 става натурализиран френски гражданин, Йозеф Куделка иска да благодари на страната за приема и дарява 75 свои снимки, правени по време на скитническия му период. Те са изложени в Париж през 1988 и стават основата на неговата работа „Изгнания“, публикувана през същата година. Част от тези снимки са представени през 2017 в Център Помпиду в Париж, по време на изложбата „The Factory of Exiles”, посветена на артиста.

А сега тези изключителни кадри ще бъдат показани за първи път извън Франция! Изложбата ще бъде в София от 7 май до 9 юни. Организира от Френски институт в България и СГХГ, в партньорство с Център „Помпиду“ – Национален музей за модерно изкуство, с подкрепата на Експресбанк.

Човекът, който рискува живота си, за да документира Съветската инвазия в Чехословакия, човекът без родина, който обикаля Европа от 1970 до 1987, е ключов артист, който свидетелства, че Европейският проект носи просперитет и мир. Работата му, истинска връзка между арт фотографията и фото журналистиката, петично илюстрира живота на скиталеца. В Ирландия, Франция, Испания, Италия. Далеч от дома. С тези кадри на странстващи животни и самотни същества, този труд силно пресъздава изолацията и показва предизвикателствата и страховете на съвременното Европейско общество.

Артистът лично ще дойде да се срещне с българската публика по време на октриването на изложбата на 7 май.

Фотографската изложба на Йозеф Куделка „Изгнания“ ще бъде в Софийска градска от 7 май до 9 юни.