МАЙСТОРСКИ КЛАС   

Операторът на “Áга”, Калоян Божилов, спечели и престижната награда за Най-добър оператор на EAST - WEST. GOLDEN ARCH (евразийските филмови отличия), които бяха раздадени вчера в Москва. Статуетката е споделена с оператора Lukasz Zal, двукратно номиниран за Оскар за най-добро операторско майсторство и оператор на полската мега лента “Ида” на Павел Павликовски (2013), която спечели наградата на Академията за чуждестранен филм. В жестоката надпревара участваха още Mátyás Erdély, оператор на филма “Синът на Саул” (2015), носител на „Оскар“ за чуждоезичен филм и Giorgi Shvelidze.

Калоян Божилов вече има две награди за най-добър оператор на фестивала „Златна роза“, Варна (за „Отчуждение“ (2013) и „Áга“ (2018); награда от “International Film Festival & Awards Macao” (“Áга”), номинация от “International Cinematographers' Film Festival Manaki Brothers”, номинация от "EAST-WEST. GOLDEN ARCH" CINEMA AWARD.

Преди “Áга” Калоян Божилов снима отново заедно с режисьора Милко Лазаров неговия игрален дебют „Отчуждение“, а двамата се запознават преди това по време на проекта на БНТ Голямото четене. Снимат и двата филма на 35 мм лента, за да постигнат специфичната стилистика. И явно си е струвало!

“Áга” е в кината в София и страната. Не го пропускайте за нищо на света! Една универсална човешка история, разказана от български творчески екип по неповторим начин и високо оценена от световната професионална гилдия.