Любов между редовете на книгата или киносалона   

CineLibri 2018 е в България от 10 до 24 октомври

Британският писател и автор на филмови сценарии, носител на наградата „Букър“ и смятан за един от най-ярките британски белетристи на своето поколение - Иън Макюън идва, за да открие лично CineLibri 2018 с една от най-вълнуващите любовни истории, създавани по роман някога - „На плажа Чезъл“.

А още 45 интригуващи филма очакват зрителите на кино-литературния фестивал тази година в София и още девет български града.

Цялата програма на единствения по рода си фестивал за кино и литература у нас е на http://www.cinelibri.com/programa/ , а ние си харесахме българските предложения.

Пет игрални и шест документални български филма са част CineLibri тази година, като продукциите са основно литературни адаптации, но има и такива вдъхновени от постиженията на бележити артисти. За първи път в конкурсната програма на CineLibri влиза българско заглавие – става дума за филма омнибус „8 минути и 19 секунди“, който се състои от шест късометражни новели, претворяващи разкази от сборника „И всичко стана луна“ на Георги Господинов. Сред фестивалните заглавия на 2018 г. е и „Безкрайната градина“ на Галин Стоев. Създаден по мотиви от пиесата „Приятнострашно“ на Яна Борисова, филмът е дебют в игралното кино на един от най-големите ни театрални режисьори. В кинокнижния фестивал присъства и филмът „Аз съм ти, Адриана”, ефектна екранизация по  „Роман без заглавие” на Димитър Димов и „Адриана“ на Теодора Димова. В ролите влизат актьори като Жанет Спасова, Ирмена Чичикова, Деян Донков, Захари Бахаров, Ованес Торосян, Владимир Пенев, Михаил Билалов. Най-гледаният за 2017 година филм – „Възвишение“ също е част от програмата на четвъртото издание на CineLibri. Последният филм на Николай Волев „Извън пътя” също е част от българския фестивален модул.