АКАДЕМИЧНА СПРАВКА   

Или какво се случи на 91-те Оскари

По брой статуетки шампионът на вечерта е Бохемска рапсодия. Био драмата за Queen, които имаха и специално изпълнение на живо по време на бляскавата церемония, спечели най-много награди – цели четири (Най-добър актьор – Рами Малек, Монтаж, Смесване на звук и Монтаж на звук), но не и в най-важната категория Филм на годината. Там заслуженият победител (само не и според Спайк Лий) е Зелената книга, който отнесе статуетката и в още две изключително сериозни битки – за Най-добър оригинален сценарий и Поддържаща мъжка роля (за Маршала Али).

По време на обявяването на Филм на годината режисьорът на BlackKklansman, който също бе номиниран за най-голямото отличие, e забелязан видимо ядосан да се отправя към изхода на залата в Dolby Theater, но преди да напусне е спрян от хора от организационния екип, съобщава Associated Press. По-късно в прес-зоната Спайк Лий не се е сдържал и, по думите на Pitchfork, е коментирал така: „Всеки път, когато някой шофира някого, аз губя.“. През 1990 филмът му Do The Right Thing не взе нищо, докато Driving Miss Daisy отнесе една камара Оскари, включително и за най-добър филм.

Но да се върнем в настоящето. С три награди снощи си тръгна и черно-бялата изповед Roma на Алфонсо Куарон, който стана не само Най-добър чуждестранен филм, но и направи автора си Най-добър режисьор и Най-добър оператор тази година.

Black Panther също взе три награди – за Продукционен дизайн, Костюми и Оригинална музика. А за Lady Gaga остана утехата, че Shalllow към режисьорския дебют на Брадли Купър Роди се звезда бе избрана за Песен на годината.

За съжаление, голямата Глен Клоуз не успя да се пребори за Най-добра актриса, въпреки брилянтното си изпълнение в The Wife, за което вече бе отличена със Златен глобус. В тази категория триумфира не по-малко изключителната Оливия Колман с играта си във Фаворитката на гръцкия майстор Йоргос Лантимос.

На сцената наградите бяха връчвани от звезди като Серена Уилямс, Барбара Стрейзънд и Том Морело. А в шоуто с живи изпълнения се включиха още Адам Ламбърт, Дженифър Хъдсън и Бет Мидлър.

Ето и пълният списък с всички победители: https://oscar.go.com/winners

На снимката: Спайк Лий