ВСИЧКО НА МАКС   

Роден в София в годината на пънк рока (1977). Израснал между три столици (Бейрут, София и Москва), с четири езика (арабски, български, английски и руски) и безброй комикси. На три години заявява, че някой ден ще рисува книжки за деца, но все още не е осъществил най-ранната си мечта. Завършва престижното Англиканско училище в Бейрут, а по-късно и УАСГ, специалност Архитектура.

Работил е в aedes studio, София и Grimshaw Architects, Лондон. Основател на Design Aid Bureau, което предоставя първа помощ на нуждаещите се в сферите на архитектурата, интериорния дизайн, пространствения графичен дизайн и принт дизайн.

Архитектурната му биография включва пълния спектър проекти: от макро-мащабни инвестиции (Терминал 1 на Летище Пулково, Санк Петербург и Терминал 2Б на Летище Хийтроу, Лондон), до знакови офисни и жилищни сгради (Q Center и Jaclyn, София) и интериорни проекти (Playground, София и Kuro Udon Restaurant & Bar, Виена).

Като архитект е носител на първа награда за интериор на годината на списание Наш Дом (2010). Негови проекти са публикувани в издания като Abitare, Наш Дом и Архитектура.

Като илюстратор е автор на портретната серия Freak Scene, изложена в самостоятелна експозиция в Дом на Киното (2017). Негови плакати са включени в колекцията на Плакат Комбинат и част от многбройните им изложби в София, Лондон, Прага.

През 2016 заедно с Маргарит Алексиев (1000 Names) създават групата OOHS! и започват да изпълняват на живо част от натрупания каталог с домашни записи. Първата аудио-касета на групата, Tropic Of Cancel, e издадена от Amek Collective в края на 2017.

ПРЕДСТАВИ СЕ САМ...

Казвам се Максим Мокдад и до неотдавна имах честта да бъде единственият в познатата вселена с това име. Наполовина ливанец от София и наполовина българин от Бейрут. Наполовина архитект, графичен дизайнер и управител на Design Aid Bureau. И наполовина автор на песни и пееща стойка за китари в OOHS!. Шиитски атеист с англиканско образование и православно кръщелно.

КАК БИ ОПИСАЛ ТОВА, КОЕТО ПРАВИШ НА ДЕТЕ...

През по-голямата част от времето жонглирам с прости елементи, докато не попадна на точната подредба, която би грабнала окото или ухото ми. Мисля, че основната мотивация за това, което правя, е, че съм пристрастен към кратките моменти на еуфория, когато всички частици заемат точните места и образуват неочаквани системи.

КАК ЗАПОЧНА ВСИЧКО ЗА ТЕБ...

С раждането. Оттам нататък всичко се нареди лесно.

КОИ ТРИ ЛИЧНОСТИ ФОРМИРАХА НАЙ-СИЛНО ВКУСА ТИ?

Ще се спра на Самир Аммар, моят три-в-едно, заради начина, по който не позволява на нещо толкова банално като обграждащата го реалност да диктува вкуса и мирогледа му или да напраши обувките му. И заради достойнството, с което отстоява равновесието на вътрешния си свят.

НАЙ-БЕЗЦЕННИЯТ УРОК, НАУЧЕН СЛЕД ПРОВАЛ...

Че няма да е последният.

НАЙ-ЗНАЧИМОТО ПОСТИЖЕНИЕ В СЪВРЕМЕННОТО ИЗКУСТВО Е...

Напипвам отговора в тъмнината на непознато пространство... Пълната демократизация в повечето сфери на изкуството, поради затихващите фукнции на традиционните институции, оформящи и диктуващи насоки, е несъмнено вълнуваща за повечето от нас, но и ужасяваща за някои.

ГОЛЕМИТЕ ПРОМЕНИ В ИЗКУСТВОТО, КОИТО ПРЕДВИЖДАШ?

Надявам се, че следващото поколение ще намери начин да създава изкуство, което да има по-универсален език, без да компрометира индивуалността и интегритета си. Компартментализацията и индивидуалната изолация, рано или късно, ще ни отведат до задънена улица.

СЪБИТИЯТА В ИЗКУСТВОТО, КОИТО ОЧАКВАШ С НЕТЪРПЕНИЕ?

Аудио-визуалната инсталация Plutonic Love Songs, която подготвяме със Силвана Илиева за края на месец юни. Подгответе си подходяща екипировка, защото ще отпътуваме към външния периметър на слънчевата система и отвъд времевите граници. А някои от нас може и да не се завърнат...

ПОСЛЕДНАТА ДУМА, КОЯТО НАУЧИ...

По-скоро е акроним, но ако още веднъж прочета GDRP, не отговарям за последствията, макар и да съм приел общите условия за ползване.

ПОСЛЕДНИЯТ ЧОВЕК, КОЙТО ТЕ ВЪЗХИТИ...

John Prine, пощальонът-екзистенциалист от Илинойс, заради лекотата, с която обрисува емоционално комплексни ситуации, с хумор и без излишна патетика.

АКО СЕГА ТРЯБВАШЕ ДА ИЗБИРАШ ПЪТЯ СИ, НАКЪДЕ БИ ПОЕЛ...

Вярвам, че неотлъчно и безпогрешно бих поел по същия път, което сигурно означава, че съм краен фаталист.

АКО БЕШЕ РОБОТ, ЩЕШЕ ДА СИ ДОБЪР В...

Емпатията.

РАЗКАЖИ НИ ИСТОРИЯ ОТ БЪДЕЩЕТО САМО С 10 ДУМИ...

И щом зърнахме ядрената гъба, всички направо умряхме от смях.

Вижте постерите на Максим тук: https://plakatkombinat.com/pages/maxim-mokdad#.Wwx_Ke6FOHs

Слушайте OOHS! тук: https://oohs.bandcamp.com

Аудио-визуалната инсталация Plutonic Love Songs се открива на 29 юни, петък, от 18:30 в Æther

Текст и снимки: Прожектор Плюс и личен архив