Светлите букви на Свет   

За хората, които са „навътре“ в дизайн сферата, Свет е истинско светило. Дигиталната шрифтолеярна, която той основава през 2008, вече 10 години заема челни места в световната класация с най-продавани шрифтове на популярния типографски сайт MyFonts.

А те са навсякъде в модерното ежедневие и незабелязано помагат за усвояване на информацията и посланията. Дори и в този момент, ние консумираме шрифт. Mарката Fontfabric е знак за качествен и красив дизайн, многофункционалност и имплементиране на кирилицата в световен мащаб, но малко българи знаят, че младото студио е отговорно за типографии, които се ползват от големи брандове като Nike, Dacia, McDonalds, KFC, Lipton, Nestle, Telenor, Viasat, bTV, Plovdiv 2019 и много други в повече от 50 държави!

Създателят, основен дизайнер и майстор на буквите от българското студио за дизайн на шрифтове със световно влияние – Fontfabric, Светослав Симов – Свет е от хората-доказателства, че постоянството, правилната мотивация и талантът водят до безкомпромисен успех.

Силно вярващ и истински прецизен с думите, говорим си със Свет за буквите и вярата в седмицата, в която студиото празнува 10 години с нестандартна изложба в Галерия 2.0.

 

ПРЕДСТАВИ СЕ САМ…

Аз съм Свет. На 34 години от Шумен. Живея в София от 15 години. Имам прекрасна жена и две уникални деца.

КАК БИ ОПИСАЛ ТОВА, КОЕТО ПРАВИШ НА ДЕТЕ?

Правя буквички.

КАК ЗАПОЧНА ВСИЧКО ЗА ТЕБ?

С много вдъхновение и ентусиазъм. Трябва силно да искаш да правиш нещо и да си зареден максимално до горе, за да можеш да го изведеш на световно ниво. Иначе - в една малка стаичка, с един лаптоп.

КОИ ТРИ ЛИЧНОСТИ ФОРМИРАХА НАЙ-СИЛНО ВКУСА ТИ?

Отец, Синът и Светият Дух.

НАЙ-БЕЗЦЕННИЯТ УРОК, НАУЧЕН СЛЕД ПРОВАЛ…

В такива ситуации ми помага едно от най-ценните ми качества - имам много къса памет. Но най-важно е бързо да се изправиш.

НАЙ-ЗНАЧИМОТО ПОСТИЖЕНИЕ В СЪВРЕМЕННОТО ИЗКУСТВО Е...

Изкуството да служи на хората и да им вдъхва вяра.

ГОЛЕМИТЕ ПРОМЕНИ В ИЗКУСТВОТО, КОИТО ПРЕДВИЖДАШ?

В наши дни изкуството преминава твърде скоростно от конвенционалните и утвърдени измерения към дигиталната сфера. Вярвам, че ще дойде един момент, в който колелото отново ще се завърти в пълен оборот и ще ни помогне да се върнем към основите и корените си. Просто, опаковката ще бъде осъвременена.

СЪБИТИЯТА В ИЗКУСТВОТО, КОИТО ОЧАКВАШ С НЕТЪРПЕНИЕ?

Понякога предпочитам изненадите…

ПОСЛЕДНИЯТ ЧОВЕК, КОЙТО ТЕ ВЪЗХИТИ...

Жена ми.

АКО СЕГА ТРЯБВАШЕ ДА ИЗБИРАШ ПЪТЯ СИ, НАКЪДЕ БИ ПОЕЛ...

Пак в същата посока.

АКО БЕШЕ РОБОТ, ЩЕШЕ ДА СИ ДОБЪР В...

Чертането.

РАЗКАЖИ НИ ИСТОРИЯ ОТ БЪДЕЩЕТО САМО С 10 ДУМИ...

Те се вслушваха в заръките на родителите си и не се отклониха от правия път.

 

10 години Fontfabric е в споделеното пространство за изкуство Галерия 2.0 на ул. "6-ти септември" 26 от 22 до 29 ноември, от 12 до 19 ч.  Вход – свободен. 

 

Всичко за Свет и Fontfabric тук:

http://new.myfonts.com/person/Svetoslav_Simov/

www.fontfabric.com

https://www.facebook.com/Fontfabric

https://www.instagram.com/fontfabric/

https://www.behance.net/fontfabric

https://twitter.com/fontfabric