КОСМИЧЕСКИ ЗАБИВКИ   

Йордан Камджалов

Има хора, за които казваме, че са цял космос. Има и такива, на които космосът сякаш им принадлежи. И не само защото НАСА кръщава астероиди на тяхно име. Но в случая на Йордан Камджалов – да, и астероидът е факт.

Плюс цяла плеяда от престижни световни отличия за диригенти, в това число награда за изключителни артистични постижения от Берлинската академия. Камджалов е избран и за посланик на българската култура по света и за един от тримата най-добри диригенти на своята генерация от Лондонска Филхармония. Диригентът на водещи оркестри в Берлин, Лос Анджелис, Лондон, Лисабон, Цюрих, Токио, София и Бостън е и човек, създадал фондация в помощ на млади български творци с потенциал за истински принос към изкуството. Автентичен и дързък, артистът вярва, че истинската подкрепа може да се осъществи само с активна съпричастност и фантастичната му енергия и инициативи не спират да доказват това.

Новият грандиозен концептуален проект на визионера-диригент е „Симфония на скръбните песни“ по Хенрик М. Гурецки, в изпълнение на GENESIS ORCHESTRA и изключителната Лиса Джерард (Dead Can Dance). В София са на 14 март.

A преди това Прототип с космическо удоволствие представя българина, който дирижира света, а в свободното си време се интересува от астрофизика.

ПРЕДСТАВИ СЕ САМ...

Борец.

КАК БИ ОПИСАЛ ТОВА, КОЕТО ПРАВИШ НА ДЕТЕ...

На едно тригодишно дете бих казал, че правя нещо хубаво с много хора. 

КАК ЗАПОЧНА ВСИЧКО ЗА ТЕБ...

В търсене на смисъла.

КОИ ТРИ ЛИЧНОСТИ ФОРМИРАХА НАЙ-СИЛНО ВКУСА ТИ?

Мисля, че не мога да посоча такива. Вкусът, генерално, се формира отвътре и го носим в себе си от дълбокото минало. 

НАЙ-БЕЗЦЕННИЯТ УРОК, НАУЧЕН СЛЕД ПРОВАЛ...

Най-важното, което съм научил е, че трябва да се доближа повече и по-близо до хората. 

ГОЛЕМИТЕ ПРОМЕНИ В ИЗКУСТВОТО, КОИТО ПРЕДВИЖДАШ?

Движение към изкуство с „абсолютно съдържание“. Напускане и освобождаване от всичко излишно. Не знам дали тези промени са големи. Те са започнали отдавна, постепенно, както всички значителни промени. Но определено смятам, че това е промяна и че това ще бъде промяната. Всичко останало е просто козметика. 

СЪБИТИЯТА В ИЗКУСТВОТО, КОИТО ОЧАКВАШ С НЕТЪРПЕНИЕ

Очаквам с нетърпение събитията с „абсолютно съдържание“. Събития с „абсолютно преживяване“. Събития, след които да не говорим за изкуство, а за естéство. 

ПОСЛЕДНАТА ДУМА, КОЯТО НАУЧИ...

Антифриз.

ПОСЛЕДНИЯТ ЧОВЕК, КОЙТО ТЕ ВЪЗХИТИ…

Беше една швейцарка, която свиреше в къща на 500 години в Австрия, само за себе си на напълно нови, непознати, специално концептирани и създадени за нея инструменти. Това беше абсолютно извънредно и не съм подозирал, че може да има подобно нещо, въпреки че познавам толкова много и различна музика.

АКО СЕГА ТРЯБВАШЕ ДА ИЗБИРАШ ПЪТЯ СИ, НАКЪДЕ БИ ПОЕЛ...

Определено бих тръгнал към същото място. 

АКО БЕШЕ РОБОТ, ЩЕШЕ ДА СИ ДОБЪР В...

Спасяването на хора в планински условия. 

РАЗКАЖИ НИ ИСТОРИЯ ОТ БЪДЕЩЕТО САМО С 10 ДУМИ...

Заглавието на историята ще е „Плодът на духа“, а самата история е: Любов  + радост + мир + дълготърпение + благост + милосърдие + вяра + кротост + въздържание = Човекът (от бъдещето). 
Концертът на Йордан Камджалов и Лиса Джерард е на 14 март в Зала 1 на НДК. 

Текст: Прожектор Плюс
Снимки: Добрин Кашавелов