Другата реалност на Анна   

Предопределена за изкуство, родена и израснала в семейството на известния живописец Христо Бояджиев, сред маслени бои, картини и терпентин, Анна Бояджиева естествено става художник, артист, преподавател в Националната художествена академия и учител за младите артисти по призвание. 

Убедена, че културата и изкуството са най-важните елементи за развитието на едно общество, Анна е не само автор, който усилено работи в областта на съвременното текстилно изкуство, пространствени обекти и инсталациисъс собствен разпознаваем стил, но и истински отдаден на преподавателската дейност учител. Самата тя е ученичка е на проф. Димо Балев, специализира в парижкия институт по изкуствата Cité internationale des arts, а работите й носят едновременно френския финес и българската дълбочина. Бояджиева дълбае дълбоко в структурата на материалите, за да им предаде смисъл и идея. 

До 5 май Националната галерия представя първата от поредица изложби в артистичния дом - къща и музей „Вера Недкова“Проф. Анна Бояджиева е подредила инсталацията си в уютния дом на художничката, която завещава личното си пространство на българското изкуство с идеята да превърне апартамента си на ул. „11 август“ в център за интелектуални и артистични събития. Текстилните и пространствени обекти с елементи от женската форма на Бояджиева стоят естествено сред множеството натюрморти, пейзажи и голи тела в картините на Вера Недкова.

Анна Бояджиева учи студентите си, че успехите идват с много труд, всеотдайност, любопитство към света и доза талант.  

ПРЕДСТАВИ СЕ САМА…

Казвам се Анна Бояджиева. Чувствителна и емоционална съм, но и –дисциплинирана и отговорна в моята работа. Със страст приемам иновациите в сферата на изкуството, науката и живота. 

КАК БИ ОПИСАЛ ТОВА, КОЕТО ПРАВИШ НА ДЕТЕ?

Бих казала, че си играя, преплитайки нишки.

КАК ЗАПОЧНА ВСИЧКО ЗА ТЕБ... 

Всичко започва от семейството. Баща ми Христо Бояджиев (1912-2001) беше художник, завършил живопис в академията при проф. Борис Митов. Растях заобиколена от художествени албуми, книги и миризмата на терпентин и маслени бои. На 4 години вече имах любими художници – Веласкес и Рембранд, а по-късно в редиците се появяваха и много нови имена. Баща ми не ме окуражаваше много в тази посока, но аз знаех, че това ще бъде моят път. 

След години избрах друга форма на изразяване – не с боя и четка, а с текстилен материал. Впечатлена бях от безкрайните възможности на артистичния текстил – където, чрез използването на различни материали и техники,се създават  двуизмерни и триизмерни художествени произведения, част от съвременното изкуство и дизайн. Синът ми Димитър Хинков, също върви по семейния път.   

КОИ ТРИ ЛИЧНОСТИ ФОРМИРАХА НАЙ-СИЛНО ВКУСА ТИ?

Трудно ми е да отделя три имена от десетките художници, скулптори, дизайнери, занаятчии, теоретици на изкуството, които са формирали представата ми за изкуството. И все пак, в света на  текстилното изкуство (Fiber Art),Магдалена Абаканович. С появата на автори като нея, текстилът става нов феномен в света на постоянно променящите се визуални изкуства. Световноизвестният артист от български произход, Кристо, който променя света на изкуството чрез своите произведения: пространство-материя - форма - мащаб. Аниш Капур, съвременен скулптор, използващ нестандартни материали за изработване на своите огромни пространствени обекти.

НАЙ-БЕЗЦЕННИЯТ УРОК, НАУЧЕН СЛЕД ПРОВАЛ…

Казват, че всеки провал е повод за нов старт. И при мен е така. Трудно се съвземам, но го правя с отговорността да продължа да се движа напред. 

НАЙ-ЗНАЧИМОТО ПОСТИЖЕНИЕ В СЪВРЕМЕННОТО ИЗКУСТВО Е... 

Изкуството е жив организъм, който от Египет през различните столетия до наши дни, вълнува света с художествените си постижения. И всяка епоха носи своя естетика, вкус и технологични възможности. Днес това е „Другата реалност“!

ГОЛЕМИТЕ ПРОМЕНИ В ИЗКУСТВОТО, КОИТО ПРЕДВИЖДАШ?

Когато красотата на класическите форми се замени от философията на модернизма и последвалите художествени направления, изкуството смайва света със свободата на изразни средства и различните начини на изобразяване. Авангардът започва с промяната на материала и нестандартно артистично поведение и зависи от концепцията на автора и използваните материи и технологии (изкуствени материали, създадени от индустрията и човека, man-made). 

Днес дигиталните технологии се намесват във всяка сфера на изкуството. Но, заедно с тези иновации трябва да съхраняваме и традиционните занаяти, които са основа, върху която се гради всичко „ново“. Тези промени се отнасят и за художествения текстил и текстилния дизайн – зависят от новите материали и техники – създават се тъкани, превръщащи слънчевата енергия в светлина и топлина, интерактивни повърхности, материали, които реагират на допир, екологични заместители, мащабни произведения в пространството, кинетични обекти и т.н. Наблюдава се и връщане към “hand-made” художествени процеси, но заредени с ново съдържание.

СЪБИТИЯТА В ИЗКУСТВОТО, КОИТО ОЧАКВАШ С НЕТЪРПЕНИЕ? 

Мисля, че е крайно време да се създаде Музей на декоративните изкуства в София. Подобие на такъв има към Националната галерия, но е само с експонати, събирани, доста нерегулярно, през годините, но обособено съвременно изложбено пространство не е създадено до този момент. В България има много изявени творци в тези области, чиито творби трябва да бъдат съхранени за поколенията. Вярвам, че това е българската памет!

ПОСЛЕДНИЯТ ЧОВЕК, КОЙТО ТЕ ВЪЗХИТИ...

Бих искала да посоча цял съвременен процес, зад който стои трудът нe на  един, а на много хора – това е 3D принтирането във всички области – медицина, космос, изкуство, дизайн. 

АКО СЕГА ТРЯБВАШЕ ДА ИЗБИРАШ ПЪТЯ СИ, НАКЪДЕ БИ ПОЕЛА... 

Мисля, че отново бих тръгнала по този път, но на по-далечни разстояния от тук.

АКО БЕШЕ РОБОТ, ЩЕШЕ ДА СИ ДОБЪР В...

Играта на шах 

РАЗКАЖИ НИ ИСТОРИЯ ОТ БЪДЕЩЕТО САМО С 10 ДУМИ... 

Чиста природа, зелена трева, прозрачна вода, слънце и луна, вълнуваща красота.

Изложбата „Анна Бояджиева в дома на Вера Недкова“ е до 5 май 2019 в къща-музей „Вера Недкова“ на ул. „11-ти август“ 2, ІІ етаж.  Повече за нея, вижте в страницата на събитието във Facebook. Още за авторката на: www.facebook.com/anna.boyadjieva.9 и http://instagram.com/anna_boyadjieva.