АХ, ТОЗИ АЗ   

Ексцентрична алтърнатив джаз дама и бас китарист в едно, която в свободното си време е и топ модел. Момент. Има такова животно? Наистина ли? Мхм, рядък екземпляр на родната сцена. Александрина от Paraplanner е нещо като нищо, което да пасва на досадни клишета и локални рамки. Поразяващо деликатна и фина, а в същото време смущаващо силна.

С диплома от Консерваторията, с един албум зад гърба си и още един в проект. Освен в собствената си банда, напоследък опъва струни и с култовите Нова Генерация.

Заедно с Мариета Койнарска (кийборд) събират Paraplanner през 2014. Стилово смесват джаз, фюжън и експериментална музика, поднесени с щипка соул и малко поп за разкош. На живо свирят с кийборд, бас, флейта, саксофон и барабани. През 2016 издават дебютния си албум Tunestalkers с шест трака, продуцирани музикално от самия Константин Кацарски – Koka Mass Jazz, основна действаща сила във величествени проекти като Bluba Lu и Leepra DeLux.

Само преди два месеца пък излезе най-новият сингъл на Paraplanner. Седмото кафе е колаборация с Гена от So Called Crew. Превъзбудени сме като след много кафета от резултата и бихме искали да чуем още, и още неща в този състав. А дотогава предлагаме да видим какво има да ни каже за живота и всичко останало безподобната фронт дама с изпепеляващия поглед.

ПРЕДСТАВИ СЕ САМА...

Александрина, зодия Стрелец и мечтател по душа.

КАК БИ ОПИСАЛА ТОВА, КОЕТО ПРАВИШ НА ДЕТЕ…
Пея и свиря на бас китара. Пиша песни за животини, растения и сезони. В останалото време съм модел и помагам на дизайнерите на дрехи да представят творчеството си по възможно най-добрия начин.

КАК ЗАПОЧНА ВСИЧКО ЗА ТЕБ...
Най-първите ми спомени са от третия ми рожден ден. Не съм съвсем сигурна доколко са истински или плод на прилично развитото ми въображение. Но все пак съм гледала и запис на видео касета! Та, имаше много приятели – деца и възрастни.  Най-готиното беше, че ни позволиха да скачаме върху леглото на баба и дядо. Щур купон!

Иначе в първи клас започнах на свиря на пиано и така 10 години, докато не ме хвана мързелът и го зарязах. Но понеже бях в музикална паралелка, за да завърша гимназия, трябваше да избера нещо друго. Тогава реших да е пеенето. След това се озовах в Биг бенда на Благоевград и с тях открих джаза. Зверски се впечатлих и изкефих от тази музика. Кандидатствах в Консерваторията с пеене и ме приеха. И така.

Някъде към края на Академията с Мариета вече бяхме решили да правим наши авторски неща с групата ни Paraplanner. Нямахме басист и реших да се пробвам. След едно наше участие в Tell Me пък Мишо Пешев от Нова Генерация ме покани за гост-музикант на едно свирене с тях. Идеята беше да се включа само за две парчета, но постепенно започнахме да свирим заедно и по-сериозно.

А модата ме откри на улицата, случайно. Букерът ми, Дидо от Ivet Fashion, просто ме спря и ми предложи. В началото малко се дърпах, но после се навих и на това.

КОИ ТРИ ЛИЧНОСТИ ФОРМИРАХА НАЙ-СИЛНО ВКУСА ТИ?
На първо място, майка ми. Тя ме научи да вярвам в себе си и собствената си преценка. И че не е задължително да харесвам нещо, само защото другите го харесват. След това е Ейми Уайнхаус, която беше толкова щастлива и жизнерадостна на сцената, когато я видях за първи път. От нея научих, че една песен може да бъде изпята различно на всеки концерт, дори и в популярната музика. И така никога да не омръзне. И последно, но не по важност, Ройшин Мърфи, която е и модна икона. Тя успя да издигне музикално-сценичното изкуство, представянето на музиката пред публика на съвсем друго ниво.

НАЙ-БЕЗЦЕННИЯТ УРОК, НАУЧЕН СЛЕД ПРОВАЛ...
Да съм търпелива и да не бързам. Това си го повтарям и след провал, и след успех. Но за сега по-скоро не действа.

НАЙ-ЗНАЧИМОТО ПОСТИЖЕНИЕ В СЪВРЕМЕННОТО ИЗКУСТВО Е…

Че е непредсказуемо. С цялата информацията от миналите години, сега свободно може да съчетава в себе си различни стилове  и техники. И да се видоизменя в движение.

ГОЛЕМИТЕ ПРОМЕНИ В ИЗКУСТВОТО, КОИТО ПРЕДВИЖДАШ?

В музиката предвиждам все по-голямо присъствие на електроника и компютри. Със сигурност ще се адаптирам, започвам все повече да приемам и да се възползвам от посоката. Но все още съм и консервативна, понякога дори задръстена и се впечатлявам далеч повече от магията на акустичния звук. Както и от техниката на артисти, инвестирали десетилетия в усъвършенстване на гласовите и инструменталните си умения.

СЪБИТИЯТА В ИЗКУСТВОТО, КОИТО ОЧАКВАШ С НЕТЪРПЕНИЕ?

С нетърпение очаквам момента, в който ще се убедим, че машините не могат да заместят хората в изкуството. Това ще си е цяло събитие, но вероятно няма да го доживея.

Иначе тази година трескаво чакам новите албуми на Billie Eilish и Cinematic Orchestra. Обичам събития на живо, които смесват стилове и различни публики. Такова съвсем наскоро имаше в Mixtape 5 – Всеки Следващ Ден, Expectations и So Called Crew.

ПОСЛЕДНАТА ДУМА, КОЯТО НАУЧИ...
Не е последната, но ясно си спомням как ужасно много се смях, когато за първи път чух думата “губер”. После цяла седмица не спирах да си я повтарям. Известно време така се обръщах и към всичките си приятели. Разбира се, само на мен ми беше забавно. В Благоевград на това му казваме “реснач”.

ПОСЛЕДНИЯТ ЧОВЕК, КОЙТО ТЕ ВЪЗХИТИ...
Бет Харт. Гледах я в София преди няколко месеца и въпреки че имах огромни очаквания, защото много я харесвам, тя направо ме парализира. По едно време май забравих и да дишам. Огромен глас!

АКО СЕГА ТРЯБВАШЕ ДА ИЗБИРАШ ПЪТЯ СИ, НАКЪДЕ БИ ПОЕЛА…

Винаги съм избирала пътя си. Уча се да импровизирам все по-безболезнено, когато реалността не отговаря на очакванията ми. Уча се и да не браня толкова ожесточено опорните си точки и плановете си, защото понякога се налага да бъдат изместени с милиметър и това не е чак краят на света. Ако можех да избирам отново, бих поела по пътя на спокойствието. Иска ми се да вярвам, че всичко ще бъде наред.

АКО БЕШЕ РОБОТ, ЩЕШЕ ДА СИ ДОБРА В…
Изпепеляване на хора с поглед.

РАЗКАЖИ НИ ИСТОРИЯ ОТ БЪДЕЩЕТО САМО С 10 ДУМИ...
И аз такова, човек, се опитах, нали, в смисъл, да му кажа.

На 8 март PRPLNR ще открият солд аут ивент с участието на Руши и Белослава в Mixtape 5, a на 2 април имат сет в бар Петък.

Последвайте ги и тук:

www.facebook.com/paraplannerband/

www.instagram.com/paraplannerband

www.instagram.com/alexa.ndrina