ЖЕНЯ АДАМОВА   

Родена в Бургас през 1977. Завършва Националната Художествена Академия с магистърска степен в специалност Порцелан и стъкло.

От 2003 е член на групата на бургаските художници и като такъв има множество участия в техните изложби. Първата й самостоятелна изложба е през 2007 отново в родния град, галерия Неси. Там се случват и още няколко важни нейни соло изложби, последната от които е Open Studio от 2016. Участва и в различни биеналета и фестивали, а от 2014 е член на СБХ, секция Керамика. През 2016 специализира в Cite Internationale des Arts, Париж.

През 2014 става Млад автор на годината и получава наградата на името на Руси Стоянов, Бургас. Най-прясното й отличие е наградата за скулптора от националното биенале Приятели на морето, Бургас, 2018.

От две години прави ръчно скулпторни портрети и се наслаждава на магията от изненадата. Не мечтае за аплодисменти, а за осъзнато по-добро бъдеще.

КОЯ СИ ТИ И КОЯ Е ТВОЯТА СЦЕНА?

Автор, който обича да работи с различни техники и материали. Моята страст са керамиката и скуплптурата, но обичам също така рисунката, работата с хартия, текстил и, не на последно място, живописта. Комбинирането и експеримента с всички тези различни медии, смяната на една техника с друга, ползването на на различни формати ме провокира и задържа вниманието ми. Търсенето  е важно за мен, новите  посоки които откривам, дори понякога "сгрешените" неща идват, за да  маркират правилния път. Така ставам по-уверена при всяка следваща стъпка.

ЗАЩО ИЗБРА ИЗКУСТВОТО?

За мен това е най-лекият и логичен начин да се изразявам, да докосвам и да бъда докосвана, може би.

КОЯ Е НАЙ-ВЛИЯТЕЛНАТА ЛИЧНОСТ В ТВОЯТА СФЕРА?

Трудно е да отбележа само една личност.

КАК ТОВА, КОЕТО ОБИЧАШ ДА ПРАВИШ И ТОВА, С КОЕТО СЕ ИЗДЪРЖАШ, СЕ ПРЕСИЧАТ В ЖИВОТА ТИ?

Интересни за мен са други пресечни точки, но всяко нещо, което създавам с любов, отношение и желание, намира в един момент финансово изражение.

ЗА КАКВО НАЙ-ЧЕСТО ТЕ КРИТИКУВАТ?

Не бих казала, че се случва често, но за това, че съм взискателна и обръщам внимание на всички детайли.

ГОРДЕЕШ СЕ НАЙ-МНОГО СЪС…

Със себе си, когато успея да се превъзмогна и направя нещо, което ми се е струвало трудно изпълнимо. С приятели, когато случат нещо хубаво и растат.

СПОМЕНИ ТРИ ИМЕНА, КОИТО ТЕ ВДЪХНОВЯВАТ?

Вивиан Майер, Антони Тапиес, Бруно Уолпот. Списъкът с имена тук е много по-дълъг.

КОЛКО ВАЖНИ СА ТЕХНОЛОГИИТЕ ЗА ТВОЕТО ИЗКУСТВО?

На този етап в работата си не завися от тях.

КАК СЕ ВИЖДАШ СЛЕД ДЕСЕТ ГОДИНИ?

Ще бъде много хубаво и след десет години, но в момента това не ме занимава.

КОЙ МЕЧТАЕШ ДА АПЛОДИРА ТВОРБИТЕ ТИ?

За други неща си мечтая, но най-много ме радват похвалите на колеги, на чието мнение държа. Обикновено са тези, които не са щедри на комплименти.

КОЙ Е ПОСЛЕДНИЯТ ПРОЕКТ, ПО КОЙТО РАБОТИ?

От две години работя в посока, която винаги ме е привличала. Правя скулптурни портрети, глави от различна керамична маса, които изграждам ръчно. Предизвикателство е, защото глината е капризен материал и често има изненади, до последния момент, когато работите излизат от пещта. Всъщност мисля, че точно това ми харесва в керамиката, нужен е опит, познание, сръчност и търпение и въпреки това нямаш пълен контрол над това, което се случва. Магия! 

ПРОТОТИП НА КАКВО БИ ИСКАЛА ДА СЪЗДАДЕШ?

На нещо, което би било полезно и носи радост.

КОЕ Е НАЙ-НЕСТАНДАРТНОТО МЯСТО ЗА АРТ? КЪДЕ БИ ИСКАЛА ДА ВИДИШ СВОИ ТВОРБИ?

Мястото на експониране е от голямо значение за възприемането на една творба, определено, но по-важно е с какво решаваш да ангажираш вниманието на публиката и защо точно това решаваш да подчертаеш.

С КАКВО УЧАСТВАШ В ИЗЛОЖБАТА МУТАНТ – ВТОРА ПРИРОДА ЗА МАТЕРИАЛ, ФОРМА, ТЕМА?

Проектът е с изключително сериозна професионална селекция. Аз участвам с една работа от колекцията ми от 2016-2017 Ceramic + Rubber Bowls и едно колие от колекцията Cotton, 2017.

КАКВИ СА ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА ПРЕД СЪВРЕМЕННОТО ИЗКУСТВО ДНЕС?

Такива, каквито, предполагам, са били във всеки един момент и епоха. Да отразява правдиво пулса на времето, да обогатява и да е искрено.

ПРИРОДА ИЛИ КУЛТУРА? КЪДЕ НАМИРАШ ПОВЕЧЕ ВДЪХНОВЕНИЕ? Винаги имам нужда и от двете, по много, за проветряване и зареждане. Правя така, че при пътуванията ми да се съчетават едното и другото.

В КАКВО СИ ПРЕДСТАВЯШ ДА МУТИРА СВЕТЪТ?

Ще ми се да се измени в нещо по-добро. Но първо ще трябва да осъзнаем, че това наистина зависи от нас, от нашите мисли, малките думи, жестове, всеки ден. 

КАКВО ЩЕ Е МЯСТОТО НА ТВОРЕЦА В НЕГО?

Важно и отговорно.

 

Женя Адамова е част от втората изложба с лейбъла ПРОТОТИП - „Мутант – втора природа за материал, форма, тема“, която оживя преди дни във Варна. В нея 13 млади български творци-експериментатори представиха 43 разнообразни свои произведения под формата на нестандартна изложба. Дизайн, бижута, текстил и керамични обекти трансформираха иначе стерилната локация на един морски банков офис в изложбено пространство.

Очаквайте тук още интервюта и материали с авторите, селектирани от студио Комплект.

Следете работата на Женя Адамова и тук: http://jenyaadamova.com/

Прототип е проект на  Сосиете Женерал Експресбанк, чрез който банката доближава изкуството до хората, провокира творческото мислене и развива културата.