ЗАРА АЛЕКСАНДРОВА   

Родена в Стара Загора, живее и работи в Берлин. Възпитаник на Националната художествена академия.

Занимава я естетиката на комерсиалното общество и често използва образи и сюжети, взети от масовата култура и консумация, за които създава свои собствени интерпретации. Чрез различни форми и инструменти авторът тълкува половата идентичност, модните тенденции, политическите и социални отношения и екологията. В работата й основна тема са и острите конфликти и забрани в обществото.

За 2018 Зара Александрова има не само няколко планирани участия в София и Берлин, но и две предстоящи събития във Виена – на 6 септември изложбата Peace, организирана от MOYA Museum и през ноември в шоурум Volkstheater.

КОЯ СИ ТИ И КОЯ Е ТВОЯТА СЦЕНА? КОЙ КОГО ИЗБРА?

Завършила съм Живопис в Националната художествена академия. Живях няколко години в Австрия, а сега съм в Берлин, когото аз избрах. Мисля, че определено това е моят град, този, в който мога да се развивам и вдъхновявам. 

КОЙ Е ЛЮБИМИЯТ ТИ ИНСТРУМЕНТ И ЗАЩО?

Определено основният инструмент за създаване на една творба е самата идея, според която подбирам подходящите средства и медии, с които да я реализирам. А те са с широк диапазон – от класическа маслена живопис през фотография, текстил, както и ready-made обекти и инсталации.

КОЯ Е НАЙ-ВЛИЯТЕЛНАТА ЛИЧНОСТ В ТВОЯТА СФЕРА? 

Безброй много са авторите, които ме впечатляват. Робърт Гобър с прецизната перфектност в реализацията на обектите си, Елмгреен и Драгсет – с тънкото си чувство за ирония и изящно боравене с ready-made, Тим Улрихс с разнообразието на темите, които интерпретира. Дори имаме една шега в артистичните среди – ако ти хрумне идея за някаква работа или обект, то първо провери дали Тим Улрихс вече не я е реализирал. Най хубавото е, че постоянно откривам нови и невероятно интересни личности и разнообразието на събития в Берлин ми позволява непрекъснато да срещам такива.

ОТ КОГО СЕ УЧИШ ВСЕКИ ДЕН? НА КОГО ИСКАШ ДА ПРИЛИЧАШ?

Уча се от всичко, което ме заобикаля, но най-вече от добре концептирани художествени творби, представени по подобаващ начин. Така се мотивирам да достигна този начин на представяне, като, разбира се, искам да приличам единствено на себе си. 

ЗА КАКВО НАЙ-ЧЕСТО ТЕ КРИТИКУВАТ? 

Че не могат да ме намерят по телефона.

ГОРДЕЕШ СЕ НАЙ-МНОГО С… 

Упоритостта си. Не се отказвам, дори понякога да има пречки и трудности. Напротив, това ми дава още повече сили. 

КАК ТОВА, КОЕТО ОБИЧАШ ДА ПРАВИШ И ТОВА, С КОЕТО СЕ ИЗДЪРЖАШ, СЕ ПРЕСИЧАТ В ЖИВОТА ТИ? 

Успях да намеря баланс. 

КОЛКО ВАЖНИ СА ТЕХНОЛОГИИТЕ В ТВОЕТО ИЗКУСТВО? 

Технологиите разширяват възможностите за изразяване в изкуството. Те са друг носител, друг език, с който могат да се разказват истории. 

КАК И КЪДЕ СЕ ВИЖДАШ СЛЕД ДЕСЕТ ГОДИНИ? 

В ателието си в Берлин, бързаща да реализирам поредната идея.

КОЙ МЕЧТАЕШ ДА АПЛОДИРА РАБОТАТА ТИ? ИМА ЛИ НАГРАДА, КОЯТО ИСКАШ ДА СПЕЧЕЛИШ?

Хубаво е да се получава признание, но никога не ми е било цел. Най-интересно ми е, когато покажа нова творба, да наблюдавам реакцията на публиката. Така мога да направя равносметка до каква степен съм успяла да предам идеята си на зрителя. 

КОЙ Е ПОСЛЕДНИЯТ ПРОЕКТ, ПО КОЙТО РАБОТИ? ЗАЩО ТРЯБВА ДА ГО ВИДИМ?

Последният ми проект е част от изложбата „Разместване на пластовете“ в СГХГ. Там показвам две живописни произведения, които отразяват естетиката в социалните медии. Разработвам образи, които произлизат от аватарите и профилните снимки на потребителите и чрез тях търся естетиката на съвремието ни.

ПРОТОТИП НА КАКВО БИ ИСКАЛА ДА СЪЗДАДЕШ? 

Винаги съм мечтала да създам идеалното ателие, място, където да мога да се концентрирам максимално върху работата си. Вече мога да му се насладя и всеки заинтересован е добре дошъл.

 

Зара Александрова е част от изложбата РАЗМЕСТВАНЕ НА ПЛАСТОВЕ, която за първи път представи мащабна селекция съвременни български артисти и се осъществи с подкрепата на ПРОТОТИП в Софийска градска галерия. Повече за Зара и останалите участници в изложбата с куратор Владия Михайлова очаквайте и в съпътстващия събитието каталог, който ще излезе през април. Следете платформата ни за новини.

Следете Зара и тук:

www.zara-alexandrova.net/

 

Текст: Прожектор Плюс

Снимки: Прожектор Плюс и личен архив