СТЕЛА ВАСИЛЕВА   

Стела Василева

Родена в Ловеч през 1983. Живее и работи в София, където завършва Стенопис в Националната художествена галерия през 2006. 

Стела Василева работи с различни медии и в различни посоки – изгражда инсталации, манипулира форми, рисува образи от ежедневието, а в момента преподава Живопис на ученици.

КОЙ СИ ТИ И КОЯ Е ТВОЯТА СЦЕНА? КОЙ КОГО ИЗБРА?

Аз съм художник, който работи основно в сферата на визуалните изкуства. Моята сцена е ежедневието – това, което ме заобикаля, градският пейзаж и хората в него.

КОЙ Е ЛЮБИМИЯТ ТИ ИНСТРУМЕНТ/ ТЕХНИКА И ЗАЩО?

Цветни маркери върху японска фотохартия. До тази техника стигнах след дълги опити на изследвания в рисунките ми. Използвам фотохартия, защото се характеризира с устойчивост на пигментите. От една страна – позволява фин детайл и контраст на цветовете, а от друга – смесването на маркерите върху гладката повърхност придава живописен ефект. Обичам да експериментирам с различни материали като светлина, огледала, стиропор и други,  които използвам в моите обекти и инсталации.

КОЯ Е НАЙ-ВЛИЯТЕЛНАТА ЛИЧНОСТ В ТВОЯТА СФЕРА?

Не мога да посоча само една. Харесвам различни личности от различни сфери. Всеки ме вдъхновява по своеобразен начин в работата и в живота.

ОТ КОГО СЕ УЧИШ ВСЕКИ ДЕН? НА КОГО ИСКАШ ДА ПРИЛИЧАШ?

Уча се от децата – на искреност и чистосърдечност. Децата имат силата и заряда да правят това, което обичат, под формата на игра. Мисля, че трябва да експериментираме като тях, без страх от заобикалящите ни стереотипи.  

ЗА КАКВО НАЙ-ЧЕСТО ТЕ КРИТИКУВАТ?

Най-често се критикувам сама, което понякога пречи в работите ми.

ГОРДЕЕШ СЕ НАЙ-МНОГО СЪС…

Гордостта не е от отличителните ми характеристики.

КАК ТОВА, КОЕТО ОБИЧАШ ДА ПРАВИШ И ТОВА, С КОЕТО СЕ ИЗДЪРЖАШ, СЕ ПРЕСИЧАТ В ЖИВОТА ТИ?

Свързани са – в момента преподавам Живопис в НГПИ „Свети Лука“, но ми остава достатъчно време и да рисувам.

КОЛКО ВАЖНИ СА ТЕХНОЛОГИИТЕ В ТВОЕТО ИЗКУСТВО?

Използвам ги само, за да се информирам какво се случва на световната арт сцена.

КАК И КЪДЕ СЕ ВИЖДАШ СЛЕД ДЕСЕТ ГОДИНИ?

Не виждам чак толкова напред в бъдещето.

КОЙ МЕЧТАЕШ ДА АПЛОДИРА РАБОТАТА ТИ? ИМА ЛИ НАГРАДА, КОЯТО ИСКАШ ДА СПЕЧЕЛИШ?

Не мечтая за похвала от конкретна личност. Напротив по скоро търся, градивна критика, която понякога липсва.

КОЙ Е ПОСЛЕДНИЯТ ПРОЕКТ, ПО КОЙТО РАБОТИ? ЗАЩО ТРЯБВА ДА ГО ВИДИМ?

Signs of Sound е инсталация от десет двустранни огледални плоскости, деформирани във формата на звукови вълни. Проектът се осъществи през миналия септември в рамките на платформата MUSIK CAMPUS BALCHIK  в „Културен център ДВОРЕЦА”. Работих върху него повече от шест месеца. Signs of Sound премина през многобройни търсения, проучвания и опити с различни материали, докато осъществя идеята си, свързана със специфичната среда.

В момента обмислям да представя Signs of Sound и в София, в колаборация с архитект и музикант. Съчетание между обект, светлина и музика. Контрастът на звуковите вълни и техните отражения от точно намерената светлина или тъмнина взаимодейства перфектно с вибрациите от съвременна класическа музика по интересен и въздействащ начин.

ПРОТОТИП НА КАКВО БИ ИСКАЛ ДА СЪЗДАДЕШ?

Труден въпрос. Да оставим хората, които се занимават професионално в тази сфера да мислят.

Стела Василева е част от изложбата РАЗМЕСТВАНЕ НА ПЛАСТОВЕ, която се осъществи с подкрепата на ПРОТОТИП в Софийска градска галерия.

Следете новините около нея на: http://stelavasileva.com/  

Текст: Прожектор Плюс

Снимки: Прожектор Плюс и личен архив