СТЕФАН ИВАНОВ   

Стефан Иванов

Роден е в Габрово през 1989. Има три дипломи – бакалавър по „Скулптура“ и „Теория и практика на художественото образование“ и магистърска по „Скулптура – форма и движение“ от Националната художествена академия.

Артистичните му търсения са главно в сферата на съвременните пластични изкуства и всичко, което се създава с ръце. Стефан Иванов е участвал в изложби и уъркшопи в България, Гърция, Швеция, Турция и Словакия. В работата си се води главно от пространството и често остава самата среда да подреди експозицията. Хиперреализмът, поп културата, сюрреализмът  и нестандартни материали са обединяващите характеристики на произведенията му. Личната му артистична философия е онтологията на обектите в ежедневието, но всъщност мечтае за …справедливост в обществото. 

КОЙ СИ ТИ И КОЯ Е ТВОЯТА СЦЕНА? КОЙ КОГО ИЗБРА?

Аз съм Стефан и съм визуален артист. Занимавам се със скулптура и сценография за рекламни клипове. От малък обичам да рисувам и моделирам, но май така се случи, че скулптурата избра мен. Винаги ми е доставяло огромно удоволствие да създавам нещо с ръцете си.

КОЙ Е ЛЮБИМИЯТ ТИ ИНСТРУМЕНТ/ ТЕХНИКА И ЗАЩО?

Често работя с неконвенционални материали и експериментирам с нови техники за работа. Но първото нещо, за което мисля, когато създавам нещо ново, са пространството и контекстът, в който позиционирам работата си. Обичам да използвам site-specific подход.

КОЯ Е НАЙ-ВЛИЯТЕЛНАТА ЛИЧНОСТ В ТВОЯТА СФЕРА?

В различни периоди от развитието си съм се влиял от различни личности. В момента най-интересни са ми Франц Вест и Аниш Капур.

ОТ КОГО СЕ УЧИШ ВСЕКИ ДЕН? НА КОГО ИСКАШ ДА ПРИЛИЧАШ?

Баща ми винаги е бил пример за мен. Той не спира да ме провокира всеки ден да се стремя да бъда по-добър човек.

ЗА КАКВО НАЙ-ЧЕСТО ТЕ КРИТИКУВАТ?

Изкуството е твърде субективна сфера, в нея има много място и за критика. Опитвам се често да критикувам и сам себе си.

ГОРДЕЕШ СЕ НАЙ-МНОГО СЪС…

Гордостта е порок, но когато преценя, че съм си свършил работата добре, се чувствам удовлетворен.

КАК ТОВА, КОЕТО ОБИЧАШ ДА ПРАВИШ И ТОВА, С КОЕТО СЕ ИЗДЪРЖАШ, СЕ ПРЕСИЧАТ В ЖИВОТА ТИ?

Дори когато работя по някой комерсиален проект, се опитвам той да отговаря на моите естетически усещания. Често се случва благодарение на комерсиалната работа, да реализирам мои идеи, които иначе биха били по-трудно осъществими.

КОЛКО ВАЖНИ СА ТЕХНОЛОГИИТЕ В ТВОЕТО ИЗКУСТВО?

Също толкова важни колкото добрата идея.

КАК И КЪДЕ СЕ ВИЖДАШ СЛЕД ДЕСЕТ ГОДИНИ?

Няколко километра по-напред по същия път.

КОЙ МЕЧТАЕШ ДА АПЛОДИРА РАБОТАТА ТИ? ИМА ЛИ НАГРАДА, КОЯТО ИСКАШ ДА СПЕЧЕЛИШ?

Всеки, който харесва и оценя изкуството, е добре дошъл и еднакво важен за мен. Искам да има повече хора, които имат истинска потребност от изкуство. Винаги,  когато съм се стремял към дадена награда или признание, съм печелил нещо друго. Обикновено нещата ми се случват по своя собствена логика, понякога извън моя контрол.

КОЙ Е ПОСЛЕДНИЯТ ПРОЕКТ, ПО КОЙТО РАБОТИ? ЗАЩО ТРЯБВА ДА ГО ВИДИМ?

Магистърската ми дипломна работа. Проектът е важен за мен, защото обобщава труда ми през последните две години. Постарах се да представя всичко по много символичен и личен начин.

ПРОТОТИП НА КАКВО БИ ИСКАЛ ДА СЪЗДАДЕШ?

Прототип на по-справедливо общество, в което най-голяма стойност имат интелектуалният труд и изкуството.

Стефан Иванов е част от изложбата РАЗМЕСТВАНЕ НА ПЛАСТОВЕ, която за първи път представи мащабна селекция съвременни български артисти и се осъществи с подкрепата на ПРОТОТИП в Софийска градска галерия.

Следете работата на Стефан на сайта му: www.stefanivanov.net и на www.behance.net/Stefan_Ivanov

Текст: Прожектор Плюс

Снимки: Прожектор Плюс и личен архив