СИМЕОН СИМЕОНОВ   

Симеон Симеонов е от новата вълна скулптори със силен заряд, голям авторски потенциал и идеи, който трябва да се следи с внимание. Вдъхновява се от морето, непрестанната промяна и семейните ценности. Роден е през 1992 в Монтана, а тази година завършва магистратурата си в Националната художествена академия с впечатляващата си дипломна работа „Семейна трансформация“. 

Симеонов вярва, че крайният резултат е по-маловажен от пътя на неговото създаване. Затова, когато избира темата на дипломната си работа да бъде семейството като психологическа и историческа единица в обществото, не прави промени, въпреки неочакваните завои, които съпътстват проекта. Симеонов потапя в морето трите си абстрактни обекта, символизиращи майката, бащата и детето. След малко повече от два месеца, под водата открива само скулптурните форми на родителите, белязани от солената вода, времето и …загубата. Точно както е в живота. 

Четете за Симеон, а после и вижте неговата семейна трансформация тук.

КОЙ СИ ТИ И КОЯ Е ТВОЯТА СЦЕНА? 

Моите изразни средства са скулптурата и видеото. Но много обичам провокацията към самия себе си и често заради това променям подхода. Различният материал и средата определят сцената, а резултатът - постепенно си идва на мястото. Според това как искам да въздействам, работя още и с дърво, месинг, керамика, алуминий, бетон, желязо, силикон и други.  

ЗАЩО ИЗБРА СКЛУПТУРАТА?

Избрахме се взаимно.

КОЙ Е ЛЮБИМИЯТ ТИ ИНСТРУМЕНТ?

Тези две ръце и електроженът. 

КОЯ Е НАЙ-ВЛИЯТЕЛНАТА ЛИЧНОСТ В ТВОЯТА СФЕРА?   

Не си водя такава класация по влиятелност. Адмирирам всеки, който допринася за развитието на изкуството.

КАК ТОВА, КОЕТО ОБИЧАШ ДА ПРАВИШ И ТОВА, С КОЕТО СЕ ИЗДЪРЖАШ, СЕ ПРЕСИЧАТ В ЖИВОТА ТИ? 

Нямам точно обяснение, но е факт, че животът ми тече в посоката, в която желая аз. Работил съм какво ли не, но винаги съм се опитвал да покажа различната гледна точка и винаги търся положителните детайли, тези, които те променят в това, което искаш да бъдеш. 

ГОРДЕЕШ СЕ НАЙ-МНОГО СЪС… 

Пътят, по който вървя, голямото си семейство и приятелите. 

СПОМЕНИ ТРИ ИМЕНА, КОИТО ТЕ ВДЪХНОВЯВАТ

Христо Явашев - Кристо, Едуардо Чилида, Анди Голдсуорти. 

КОЛКО ВАЖНИ СА ТЕХНОЛОГИИТЕ ЗА ТВОЕТО ИЗКУСТВО? 

Мисля, че повече помагат, отколкото пречат. Но технологиите не могат да изместят това, което се създава с ръце, сърце и душа. 

КАК СЕ ВИЖДАШ СЛЕД ДЕСЕТ ГОДИНИ? 

Виждам се в ателието си, в моето село, на върха на планината. Работя по нов проект и съм щастлив и обичащ!

КОЙ СИ МЕЧТАЕШ ДА АПЛОДИРА ТВОРБИТЕ ТИ?

Мечтая изкуството да е достъпно до всички. По време на видеото, съдържащо последния ми проект, едно детенце придърпа стол и извика майка си, за да догледат заедно процеса с такова търпение и доволство, които възрастните сякаш са изгубили. Тази искреност и възхищение са ми достатъчни, за да продължа напред. 

КОЙ Е ПОСЛЕДНИЯТ ПРОЕКТ, ПО КОЙТО РАБОТИ?

Това беше дипломната ми работа в НХА за магистратурата в катедра Скулптура на тема Семейна трансформация

ПРОТОТИП НА КАКВО БИ ИСКАЛ ДА СЪЗДАДЕШ? 

Искам да измисля хапче против злоба и завист.

Изложбите на дипломираните магистри от Националната художествена академия, включително и на Симеон Симеонов, са активни до 10 март 2019 в галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1.