Рада Дичева   

фото: Мирослав Милев

Тя е дизайнер, основател и основен двигател на студиото за дизайн на tochka & tochka. През годините Рада Дичева прави сценографски проекти и визуални инсталации. От 11 години студио tochka & tochka е фокусирано върху създаването на дизайн на обекти за интериора и ескстериора. Заедно със съдружника си Калин Вълчев реализират в малки серии тази част от дизайна, която се изпълнява от порцелан и други керамични материали, защото вярват, че отличното познаване на материала и прецизната изработка допринасят за добрия резултат.                 

Но винаги водеща е идеята, която определя употребата на обектите. В tochka & tochka създават акценти за интериора, осветителни тела, огледала, съдове и бижута с чисти силует и ясна идея. Възгледите на Рада за изкуството и връзката му с интелекта, четете тук.

КОЯ СИ ТИ И КОЯ Е ТВОЯТА СЦЕНА?

Артист, дизайнер и партньор в студио tochka & tochka.

ЗАЩО ИЗБРА ИЗОБРАЗИТЕЛНОТО ИЗКУСТВО?

Изборът ми бе изцяло емоционален. Още от дете обичам да рисувам и чета за изкуство. Продължих да уча в художествена гимназия и после в художествена академия. Винаги ме е вълнувало пространството и възможностите да работя с и в него и да го променям. Обичам керамичните материали, хартията и фотографията, които допълват идеите ми на символично ниво.

КОЯ Е НАЙ-ВЛИЯТЕЛНАТА ЛИЧНОСТ В ТВОЯТА СФЕРА?

Вълнуват ме творчески личности, които работят в повече от една сфера. Това придава широта и сила на проектите им. Нендо, студио Формафантазма, студио Глитеро, Moooi и много други.

КАК ТОВА, КОЕТО ОБИЧАШ ДА ПРАВИШ И ТОВА, С КОЕТО СЕ ИЗДЪРЖАШ, СЕ ПРЕСИЧАТ В ЖИВОТА ТИ?

Добрият дизайн е успешната среща на естетика и функционалност. Той създава по-достъпна възможност на хората за среща с изкуството. То влиза в домовете им и променя жизнената среда и тях самите. От тази гледна точка, продуктовият дизайн не е просто създаване на предмет с красива визия, а ново културно ниво. С това искам и се занимавам.

ЗА КАКВО НАЙ-ЧЕСТО ТЕ КРИТИКУВАТ?

Приятелите ме критикуват, че нямам достатъчно свободно време за срещи с тях. В работата ми – когато емоционалността е в повече, а трябва да съм рационална.

ГОРДЕЕШ СЕ НАЙ-МНОГО СЪС…

С отдадеността си към това, което правя. Работният процес е много увличащо и интересно пътуване, което те учи на много важни неща. Любопитството е качество, което подхранвам и ме движи напред.

СПОМЕНИ ТРИ ИМЕНА, КОИТО ТЕ ВДЪХНОВЯВАТ?

Тадао Андо, Аниш Капур, Кристо.

КОЛКО ВАЖНИ СА ТЕХНОЛОГИИТЕ ЗА ТВОЕТО ИЗКУСТВО?

Съвременните технологиите са хубаво нещо, когато ги употребяваш смислено. Те помагат много за бързината, прецизността и ефективността. Но към всичко, с което се занимавам, може да се подходи и без прилагането им, ако имаш конкретните умения.

КАК СЕ ВИЖДАШ СЛЕД ДЕСЕТ ГОДИНИ?

Все така работеща, създаваща, с желание за още, с ателие на по-приветливо място и творчески екип, който е мотивиран и щастлив от продуктите, които създава.

КОЙ СИ МЕЧТАЕШ ДА АПЛОДИРА ТВОРБИТЕ ТИ?

Хора, чиято потребност от красота се припокрива с интелект. Хора, които виждат красотата на същественото отвъд повърхността.

КОЙ Е ПОСЛЕДНИЯТ ПРОЕКТ, ПО КОЙТО РАБОТИ?

Арт композиции в пространството – Fragile, чиято идея продължавам да развивам. Винаги развивам пластичните си идеи в цикъл от работи. За мен това е продължителен процес.

ПРОТОТИП НА КАКВО БИ ИСКАЛ ДА СЪЗДАДЕШ?

На нещо, което не съм успяла да създам до момента.

КОЕ Е НАЙ-НЕСТАНДАРТНОТО МЯСТО ЗА АРТ? КЪДЕ БИ ИСКАЛ ДА ВИДИШ СВОИ ТВОРБИ?

Занимава ме нестандартният подход към излагането на изкуство, да променяш пространството с обектите и в този смисъл –всяко излагане извън галериите

поставя осезаемо предизвикателството за мащаба на работите.

С КАКВО УЧАСТВА В ИЗЛОЖБАТА МУТАНТ – ВТОРА ПРИРОДА ЗА МАТЕРИАЛ, ФОРМА, ТЕМА?ЗАЩО ИЗБРА ТОЧНО ТОЗИ ПРОЕКТ И ЗАЩО ТРЯБВА ДА ГО ВИДИМ?

В изложбата представих сет за хранене от порцелан, вдъхновен от традицията. Състои се от три части: чиния за основно хранене, дълбока чиния за салата и купичка за десерт. Проектирах съвременни съдове за хранене, като използвам образното богатство на символите и елементите, втъкани в чипровските килими. Изборът на материал (порцелан) и тема (чипровски мотиви) не е обичаен и не влиза в традицията ни в областта на съдовата керамика. Идеята ми беше да създам съвременен продукт с чист силует, който е пряко свързан с традицията, но не я наподобява или имитира, а по-скоро – изследва и преосмисля, не използва цвят и все пак – остава силен като въздействие и свързаност с публиката.

КАКВИ СА ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА ПРЕД СЪВРЕМЕННОТО ИЗКУСТВО ДНЕС?

Все по-демократична става възможността да се занимаваш с изкуство и да имаш достъп до такова, за което помагат и съвременните технологии. Да се запазят критериите и ценностите, като променяме представите и очакванията си. Важно е да се съхрани и развива потребността от изкуство у хората. 

ПРИРОДА ИЛИ КУЛТУРА? КЪДЕ НАМИРАШ ПОВЕЧЕ ВДЪХНОВЕНИЕ?

Природата е силно въздействаща, но вдъхновението може да дойде от всичко, което ни заобикаля. Това, което ме провокира, може да е нещо съвсем обикновено. Интересното за мен е в какъв контекст и мащаб, поставяш дадена идея. Темите в изкуството и дизайна циркулират и приносът на всеки автор е как ще преосмисли определена тема, какво ще е неговото визуално, пластично послание.

В КАКВО СИ ПРЕДСТАВЯШ ДА МУТИРА СВЕТЪТ?

От гледна точка на биологията, мутациите се разглеждат като движеща сила на еволюционния процес. Надявам се – полезните мутации да бъдат тези на осъзнатия човек, който балансира, пази и надгражда и мечтае за най-голямата ценност, с която разполагаме - Живота и Планетата.

КАКВО ЩЕ Е МЯСТОТО НА ТВОРЕЦА В НЕГО?

Да създава и да провокира емоции и спонтанност. Да предизвиква потребността на хората от изкуство.

 

Рада Дичева е артист от втората изложба с лейбъла ПРОТОТИП - „Мутант – втора природа за материал, форма, тема“, която живя три дни в банков офис във Варна. В нея 13 млади български творци-експериментатори представиха 43 разнообразни свои произведения под формата на нестандартна изложба. Дизайн, бижута, текстил и керамични обекти трансформираха иначе стерилната локация на един офис в изложбено пространство.

Повече за Рада Дичева и tochka & tochka -

https://www.tochka-tochka.com

https://www.facebook.com/TochkaAndTochka/

Очаквайте на www.prototype.bg още интервюта и материали с авторите, селектирани от студио Комплект.