НЕВА БАЛНИКОВА   

Родена през 1984 и с диплома по Визуални изкуства от НБУ.

Самоук талант-бижутер с лесно разпознаваем стил, в който съчетава на пръв поглед несъчетаемото. И като материали, и като форми, и като послания. Силата на Нева Балникова са неортодоксалните и нестандарни идеи, които тя оживява в своите брошки, пръстени, колиета и гривни.

Има купища самостоятелни и групови изложби, включително и нашата Мутант – втора природа, Варна. През 2016 представя творбите си в Берлин и Хамбург, през 2014 става част от Седмицата на модата в немската столица с бижута към колекцията на Николай Божилов, а две години преди това – и от Седмицата на модата в Лондон, с бижута към колекцията на Florian Jayet. Излагала е свои бижута още в Ню Йорк, Будапеща, Букурещ, Ротердам, Виена. Разбира се, нейната работа е изключително популярна и представяна къде ли не в София. А най-новата й колекция, Under Construction, получила вдъхновение за името си от нестихващия ремонтен процес в столицата ни, в момента e в галерия Sabai (Неофит Рилски 63).

За Нева дизайнът е рационалност в естетическа форма. Често събира захвърлени от друг предмети, които преобразява. Би искала да създаде прототип на красиви слухови протези. А ние тайничко си мечтаем да се сдобием някой ден с нещо, конструирано от нея, което гордо да си разхождаме по обновените софийски улици.

КОЯ СИ ТИ И КОЯ Е ТВОЯТА СЦЕНА?

Моята сцена е с фокус върху обектите и бижутата. Интересни са ми индустриалните материали, работя и с кожа.

КАК ТОВА, КОЕТО ОБИЧАШ ДА ПРАВИШ И ТОВА, С КОЕТО СЕ ИЗДЪРЖАШ, СЕ ПРЕСИЧАТ В ЖИВОТА ТИ?

Като работа и начин на забавление.

КОЛКО ВАЖНИ СА ТЕХНОЛОГИИТЕ ЗА ТВОЕТО ИЗКУСТВО?

Технологиите са важни за всички – те са част от нашата еволюция и в крайна сметка ни помагат да живеем по-лесно.

СПОМЕНИ ИМЕ, КОИТО ТЕ ВДЪХНОВЯВА?

Силно съм впечатлена от българския художник Петър Дочев, живописец на Кремиковци.

КОЙ МЕЧТАЕШ ДА АПЛОДИРА ТВОРБИТЕ ТИ?

Всеки, за когото са от значение и намира смисъл за себе си в тях.

КОЙ Е ПОСЛЕДНИЯТ ПРОЕКТ, ПО КОЙТО РАБОТИ?

Мутиране чрез изкуствено скулптрирана кристализация на стандартни предмети от бита като вази и огледала, които преминаха в закачалки и продължават да заразяват и други предмети.

ПРОТОТИП НА КАКВО БИ ИСКАЛА ДА СЪЗДАДЕШ?

На естетизирани протези. Слухови апарти, които да са красиви като бижута.

КОЕ Е НАЙ-НЕСТАНДАРТНОТО МЯСТО ЗА АРТ? КЪДЕ БИ ИСКАЛA ДА ВИДИШ СВОИ ТВОРБИ?

В супермаркета.

С КАКВО УЧАСТВАШ В ИЗЛОЖБАТА МУТАНТ – ВТОРА ПРИРОДА ЗА МАТЕРИАЛ, ФОРМА, ТЕМА?  ЗАЩО ИЗБРА ТОЧНО ТОЗИ ПРОЕКТ И ЗАЩО ТРЯБВА ДА ГО ВИДИМ?

Всички предмети в селекцията ми за изложбата съдържат дръжка или идеята за това. Всички те са заемки от ежедневието – използвани, счупени предмети. Например,  готварска точилка, с чиято помощ и държейки в ръка, създаваме нещо друго – да речем, тесто за готвене. Седлото за колело е друг предмет със закачка. То е изстрадало мъката на колоездача, унищожено е от хиляди километри каране, а сега е в нова кожа, стегната по формата си в плетка.

Чрез обобщаващия похват на плетената кожа опитах да дам нов смисъл на тези намерени, стари предмети.

КАКВИ СА ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА ПРЕД СЪВРЕМЕННОТО ИЗКУСТВО ДНЕС?

Предизвикателство е уникалността и това да е интерсно, да има какво да разкаже и кого да вдъхнови.

ПРИРОДА ИЛИ КУЛТУРА? ТИ КЪДЕ НАМИРАШ ПОВЕЧЕ ВДЪХНОВЕНИЕ?

И  в двете, не мога и без двете!

В КАКВО СИ ПРЕДСТАВЯШ ДА МУТИРА СВЕТЪТ?

В нещо, което дори не можем да си представим. Това ще е нашето голямо надскачане на представи.

А КАКВО ЩЕ Е МЯСТОТО НА ТВОРЕЦА В НЕГО?

На „илюстратор”.

Следете работата на Нева и тук:

https://melba.bg/blog/artist/neva-balnikova/

Нева Балникова е част от втората изложба с лейбъла ПРОТОТИП - „Мутант – втора природа за материал, форма, тема“, в която 13 млади български творци-експериментатори, селектирани от студио Комплект, представиха 43 разнообразни свои произведения. Дизайн, бижута, текстил и керамични обекти трансформираха иначе една стерилна локация на банков офис в изложбено пространство.

Прототип е проект на  Сосиете Женерал Експресбанк, чрез който банката доближава изкуството до хората, провокира творческото мислене и развива културата.