НАДЕЖДА ПЕТРОВА   

Възпитаник на НХА, на 28, от София. Порцеланът е нейна стихия и втора природа. Участва в различни уъркшопи, сред които с най-силна емоция си спомня проекта “Own Vision Own Way” от 2015, който се провежда в няколко малки села в Кантал, Франция. Там на едно място се събират съвременни артисти, певци, музиканти и актьори от осем различни страни, като всеки трябва да представи на другите това, с което се занимава, а накрая всички заедно изнасят представление пред местните жители. Обожава да пътува. Любимо място: Лисабон, където преди четири години работи като арт учител в детска градина. Днес е докторант в Академията и изследва порцеланови бижута, докато изящно мечтае светът да мутира в собствената си осъзнатост.

Във втората изложба с лейбъла ПРОТОТИП – „Мутант: втора природа“ участва с проекта Лекота, в който порцеланът изумително се превръща в детство. Не пропускайте поп-ъп събитието на сезона този уикенд в сърцето на Варна!

 

КОЯ СИ ТИ И КОЯ Е ТВОЯТА СЦЕНА?

Завърших бакалавърска и магистърска степен в специалност Дизайн на порцелан и стъкло в Националната художествена академия в София. Използвам порцелана като материал, чрез който да реализирам идеите си. Харесвам пластичните му възможности и искам да се развивам именно в тази сфера.

ЗАЩО ИЗБРА ИЗОБРАЗИТЕЛНОТО ИЗКУСТВО ЗА СВОЯ ПРИРОДА?

Вече не помня кой кого избра.

КОЯ Е НАЙ-ВЛИЯТЕЛНАТА ЛИЧНОСТ В ТВОЯТА СФЕРА?

Трудно е да се посочи една определена личност.

СПОМЕНИ ТРИ ИМЕНА, КОИТО ТЕ ВДЪХНОВЯВАТ?

Вдъхновяват ме хора, които са напълно отдадени на това, с което се занимават.

ЗА КАКВО НАЙ-ЧЕСТО ТЕ КРИТИКУВАТ?

Самата аз съм прекалено критична към себе си и хората около мен. Смятам, че е за добро, но не всички го приемат така… Опитвам се да го променя, доста често ми пречи.

ГОРДЕЕШ СЕ НАЙ-МНОГО СЪС…

С приятелите си.

КОЛКО ВАЖНИ СА ТЕХНОЛОГИИТЕ ЗА ТВОЕТО ИЗКУСТВО?

Неизбежни са. За да създадеш предмет, направен от порцелан, трябва да преминеш през дълъг технологичен процес, в който всеки един етап е от голямо значение за крайния резултат. А колкото до модерните технологии, те също навлизат с пълна сила – дават нови възможности и улесняват процеса на изработка.

КАКВИ СА ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА ПРЕД СЪВРЕМЕННОТО ИЗКУСТВО ДНЕС?

Да остане трайно. В днешния свят, който постоянно ни засипва с информация, е предизвикателство да се отличиш със собствен почерк.

КАК ТОВА, КОЕТО ОБИЧАШ ДА ПРАВИШ И ТОВА, С КОЕТО СЕ ИЗДЪРЖАШ, СЕ ПРЕСИЧАТ В ЖИВОТА ТИ?

Стремя се винаги да намеря връзката.  Иначе няма да се получи.

КАК СЕ ВИЖДАШ СЛЕД ДЕСЕТ ГОДИНИ?

Нека почакаме и ще видим. Надявам се да изненадам самата себе си.

КОЙ МЕЧТАЕШ ДА АПЛОДИРА ТВОРБИТЕ ТИ?

Вълнувам се и всяко мнение е важно за мен. Но е голямо удовлетворение да получиш признание от човек, творящ в същата сфера. Някой, който вижда положените усилия и трудностите, през които си преминал, целия процес зад произведението ти. Тогава знаеш, че наистина си се справил добре.

КОЕ Е НАЙ-НЕСТАНДАРТНОТО МЯСТО ЗА АРТ? КЪДЕ БИ ИСКАЛА ДА ВИДИШ СВОИ ТВОРБИ?

В днешното изкуство няма стандарти. Важно е какво искаш да внушиш на публиката и как й го представяш. Всяко място може да се превърне в нестандартно и това зависи от произведението.

КОЙ Е ПОСЛЕДНИЯТ ПРОЕКТ, ПО КОЙТО РАБОТИ?

В момента съм докторант в Националната художествена академия. Предмет на проучването ми са бижутата, изработени от порцелан и авторите, работещи в тази сфера. Посещавам различни изложения за съвременна художествена бижутерия, активно събирам материали по темата и това поглъща голяма част от времето ми.

ПРОТОТИП НА КАКВО БИ ИСКАЛА ДА СЪЗДАДЕШ?

На машина, с която да се телепортирам. Но е доста вероятно вече да са ме изпреварили.

ПРИРОДА ИЛИ КУЛТУРА? КЪДЕ НАМИРАШ ПОВЕЧЕ ВДЪХНОВЕНИЕ?

Намирам вдъхновение и в двете. А пресечната им точка е в пътуването. Обичам да посещавам нови места и точно така намирам най-голямо вдъхновение.

С КАКВО УЧАСТВАШ В ИЗЛОЖБАТА МУТАНТ – ВТОРА ПРИРОДА ЗА МАТЕРИАЛ, ФОРМА, ТЕМА?  ЗАЩО ИЗБРА ТОЧНО ТОЗИ ПРОЕКТ И ЗАЩО ТРЯБВА ДА ГО ВИДИМ?

Участвам с дипломния си проект от магистърската ми програма – „Лекота“. Декоративна композиция от цветни порцеланови форми, наподобяващи балони. Искам да предизвикам въображението на зрителите и да ги върна в спомените от детството.

В КАКВО СИ ПРЕДСТАВЯШ ДА МУТИРА СВЕТЪТ?

В едно по-разумно и мислещо за последиците от действията си общество.

КАКВО ЩЕ Е МЯСТОТО НА ТВОРЕЦА В НЕГО?

Каквото винаги е било – да му придава цвят и вкус.

 

Надежда Петрова е част от втората изложба с лейбъла ПРОТОТИП - „Мутант – втора природа за материал, форма, тема“, която ще оживее от 18:30 този петък до 23:00, неделя (22 юли) в центъра на Варна. В нея 13 млади български творци-експериментатори ще представят 43 разнообразни свои произведения под формата на нестандартна изложба. Дизайн, бижута, текстил и керамични обекти ще трансформират иначе стерилната локация на един морски банков офис в изложбено пространство.

Адресът на вълнуващото арт събитие е ул. „Преслав“ 69, Варна. Очаквайте тук още интервюта и материали с авторите, селектирани от студио Комплект.