МОНИКА КУШЕВА   

Родена във Велико Търново, на 28. Завършва Графика още в гимназията, а през 2013 се дипломира с бакалавърска степен Графичен дизайн и визуални комуникации. От 2010 работи в областта на графичния дизайн, а от 2013 насам – като web UI/UX дизайнер.

През 2014 и 2015 развива два свои проекта – Monimal (характерни low poly бижута от полимерна глина) и Stampa (функционален текстил, промотиращ философията zero-waste).

Заниманията й не остават незабелязани, сдобива се с отличе́н проект в Behance, категория Graphic Design и отличе́н дебютен проект в Dribbble. През 2012 печели Награда за Графичен дизайн на годишната студентска изложба ”Св. Св. Кирил и Методий”, а през 2014 и Награда в категория бижута в конкурса Ателие. Участва в локални и международни пленери.

Фен на минимализма и zero-waste философията, безнадеждно изгубена между любовите съм към архитектурата, дизайна в различните му форми и сътворяването на обекти. Мечтае да изобрети нещотърсач за вкъщи. Не обича да е център на внимание, ние обаче искаме да я видим именно в светлината на прожекторите. Запознайте се с Моника Кушева, смел автор на восъчни платове, част от нашата изложба МУТАНТ

КОЯ СИ ТИ И КОЯ Е ТВОЯТА СЦЕНА?

Можете да ме познаете като рошавото нещо, постоянно бързащо нанякъде с картон или кашон под мишница.
Сцената никога не е една за мен. Не харесвам еднообразието, а по-скоро експериментите и често изпробвам нови техники в различни области на изкуството. Обичам минималистичния подход както в работата си, така и в начина си на мислене и на съществуване. Безнадеждно загубена съм някъде между любовта си към архитектурата и 3D моделирането, запазването на моменти или настроения в кадри, digital дизайна и създаването на физически обекти, до които можеш да се докоснеш. За сега фокусът ми е основно върху web UI/UX дизайна, който допълвам с изработването на предмети от типа на бижута и функционален текстил. Успявам да балансирам между дигиталния и физическия свят, които взаимно се допълват и същевременно ми дават широко поле за изразяване.

ЗАЩО ИЗБРА ИЗОБРАЗИТЕЛНОТО ИЗКУСТВО?

Изборът дойде още на сравнително ранна детска възраст, когато достигнах до пресичането на две мои любими неща: пианото и рисуването. Разбира се, на такава възраст не анализираш нещата в детайли. Изборът дойде съвсем естествено и непринудено.

КОЯ Е НАЙ-ВЛИЯТЕЛНАТА ЛИЧНОСТ В ТВОЯТА СФЕРА?

Трудно е да се определи една конкретна личност. В различните етапи от живота ми са ми повлияли различни и страшно много хора. От тях мога да отлича личности като Tadao Ando и Ludwig Mies van der Rohe. Макар и да са извън основната сфера, в която се развивам в момента, мога да кажа, че са ми помогнали много в цялостното ми самоосъзнаване.

КАК ТОВА, КОЕТО ОБИЧАШ ДА ПРАВИШ И ТОВА, С КОЕТО СЕ ИЗДЪРЖАШ, СЕ ПРЕСИЧАТ В ЖИВОТА ТИ?

За голямо щастие, се припокриват. Наистина обичам това, което правя!

ЗА КАКВО НАЙ-ЧЕСТО ТЕ КРИТИКУВАТ?

За контраста. Доста години съм прекарала в черно-белите графични нюанси и въпреки че сега се занимавам с други неща, може би подсъзнателно компенсирам този период с много по-блед и пастелен почерк в момента.

ГОРДЕЕШ СЕ НАЙ-МНОГО СЪС…

Способността да се занимавам с много неща едновременно.

СПОМЕНИ ТРИ ИМЕНА, КОИТО ТЕ ВДЪХНОВЯВАТ?

Вече споменах Tadao Ando и Ludwig Mies van der Rohe. Третият човек, който продължава да ме вдъхновява, е много специален. И това е майка ми, с която от дете и до днес споделяме вдъхновение, подкрепяме се и развиваме наши лични идеи и проекти, какъвто е например Stampa.

КОЛКО ВАЖНИ СА ТЕХНОЛОГИИТЕ ЗА ТВОЕТО ИЗКУСТВО?

За digital дизайна определено са много важни и вървят ръка за ръка. Но когато изграждаш нещо с ръцете си, технологиите по-скоро са само посредник и начин това, което правиш, да достигне до повече хора.

КАК СЕ ВИЖДАШ СЛЕД ДЕСЕТ ГОДИНИ?

Надявам се да съм все толкова щастлива, но с много повече опит и да продължавам да откривам нови неща и да им се наслаждавам.

КОЙ МЕЧТАЕШ ДА АПЛОДИРА ТВОРБИТЕ ТИ?

Това е последното нещо, за което мечтая. Не обичам да съм център на внимание, а когато това се случи – по-скоро се притеснявам.

КОЙ Е ПОСЛЕДНИЯТ ПРОЕКТ, ПО КОЙТО РАБОТИ?

Последното по-голямо нещо, по което работих бяха восъчните платове на Stampa, които може да видите на изложбата Мутант: втора природа. Те са част от нещо по-мащабно, по което все още продължавам да работя –  популяризирането на zero-waste философията и осъзнаването на хората към едно по-смислено съществуване. В момента работя и по сайта на един доста голям бранд за обувки.

ПРОТОТИП НА КАКВО БИ ИСКАЛА ДА СЪЗДАДЕШ?

На някакво смарт устройство, което има способността да открива нещата вкъщи, които постоянно търсиш и не можеш да откриеш. Ключове, ножици, ластик за коса, загубена обеца, липсващия чорап. Не си представям как би било възможно това, но ми се струва като страшно полезна джаджа.

КОЕ Е НАЙ-НЕСТАНДАРТНОТО МЯСТО ЗА АРТ? КЪДЕ БИ ИСКАЛА ДА ВИДИШ СВОИ ТВОРБИ?

Не си падам по прекалено нестандартния подход. По-скоро съм привърженик на практичността и функционалността. Харесва ми това, което създавам да има смисъл, цел, да е полезно и за други хора и да прокарвам доза изкуство дори и в малките, на пръв поглед прости неща от ежедневието ни.

С КАКВО УЧАСТВАШ В ИЗЛОЖБАТА МУТАНТ – ВТОРА ПРИРОДА ЗА МАТЕРИАЛ, ФОРМА, ТЕМА?  ЗАЩО ИЗБРА ТОЧНО ТОЗИ ПРОЕКТ И ЗАЩО ТРЯБВА ДА ГО ВИДИМ?

Участвам с восъчните платове на Stampa. Текстилът като материал, освен с познатата си употреба за обличане на хора, има нова функция и вече “облича” и храна. Восъчните платове заменят добре познатото ни стреч фолио и обгръщат храната, като я запазват свежа за по-дълго време. Идващи изцяло от природата и с мисъл за нея, те са натоварени с мисията да популяризират идеята за живот без пластмаса.

КАКВИ СА ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА ПРЕД СЪВРЕМЕННОТО ИЗКУСТВО ДНЕС?

С течение на времето нещата рано или късно започват да се повтарят. Затова смятам, че е предизвикателство да изобретиш нещо напълно ново, което да е разпознаваемо и с което хората да те припознават. Мисля че занапред все по-важна част от изкуството ще става личността и неговата история, която стои зад дадената творба.

ПРИРОДА ИЛИ КУЛТУРА? КЪДЕ НАМИРАШ ПОВЕЧЕ ВДЪХНОВЕНИЕ?

Силно съм привързана към природата, не мога без нея. Опитвам се да прекарвам възможно най-много време, обградена от високи борове и скалисти върхове.

В КАКВО СИ ПРЕДСТАВЯШ, ЧЕ ЩЕ МУТИРА СВЕТЪТ?

Представям си го по-опростен и минималистичен. Въпреки големите промени, които вероятно ще настъпят, изкуството ще се видоизмени, но запази, макар и в нова, много по-различна форма. Светът ще бъде красив по нов начин.

КАКВО ЩЕ Е МЯСТОТО НА ТВОРЕЦА В НЕГО?

Мечтая си ролята му да бъде по-голяма от тази в момента. В бъдеще творецът да бъде неразделна част от създаването на всеки един елемент.

 

Моника Кушева е част от втората изложба с лейбъла ПРОТОТИП - „Мутант – втора природа за материал, форма, тема“, в която 13 млади български творци-експериментатори представиха 43 разнообразни свои произведения. Дизайн, бижута, текстил и керамични обекти трансформираха иначе една стерилна локация на банков офис в изложбено пространство.

Очаквайте тук още интервюта и материали с авторите, селектирани от студио Комплект.

Прототип е проект на  Сосиете Женерал Експресбанк, чрез който банката доближава изкуството до хората, провокира творческото мислене и развива културата.