ФИЛИП ЗЕЛЕНСКИ   

Филип Зеленски е продуктов и интериорен дизайнер. Неговата пламенна и креативна личност ясно се забелязва във всички негови проекти. Търсейки постоянно нови техники и тенденции, Зеленски не пропуска да обедини вдъхновението с практичността в своите продукти.

Репутацията му е на дизайнер иноватор и артист, който не се страхува да поема рискове и предизвикателства в работата си. Авторът признава, че музата му при създаване на уникалните обекти идва от заобикалящата го среда – природата, архитектурата, музиката, изкуството и предмети от ежедневието.

Неговата „фабрика за красота“ работи вече почти двайсет години в Солун и София, а през 2019 е на път да се премести в Барселона. 

 

КОЙ СИ ТИ И КОЯ Е ТВОЯТА СЦЕНА?

Филип Зеленски – дизайнер, непоправим бохем, романтик и мечтател. Пристрастен към креатива. Моята сцена в този момент е създаване на автентично бутиково изживяване, свързано с гурме хранене.

ЗАЩО ИЗБРА ДИЗАЙНА?

Защото в него открих възможност, да създавам и споделям изкуство в неограничени количества. Разбирам го като моята „фабрика за красота“.

КОЙ Е ЛЮБИМИЯТ ТИ ИНСТРУМЕНТ?

Показалецът на дясната ми ръка.

КОЯ Е НАЙ-ВЛИЯТЕЛНАТА ЛИЧНОСТ В ТВОЯТА СФЕРА? 

Много са, но искам да отлича Чарлз Еймс.

КАК ТОВА, КОЕТО ОБИЧАШ ДА ПРАВИШ И ТОВА, С КОЕТО СЕ ИЗДЪРЖАШ, СЕ ПРЕСИЧАТ В ЖИВОТА ТИ?

Винаги са били взаимно свързани. Не си спомням да съм работил нещо, което не обичам.

ЗА КАКВО НАЙ-ЧЕСТО ТЕ КРИТИКУВАТ?

Най-често съм критикуван, че правя нещата по свой начин. Аз не го намирам за проблем, защото смятам, че съм много добър в работата си. Винаги съм успявал да постигна симбиоза между желанията на клиента и моя стил.

ГОРДЕЕШ СЕ НАЙ-МНОГО СЪС…

Зелените си очи и това, че успях да съхраня самоличността си професионално.

СПОМЕНИ ТРИ ИМЕНА, КОИТО ТЕ ВДЪХНОВЯВАТ?

Вдъхновенията ми са четири, но ще дам три - природа, музика и архитектура.

КОЛКО ВАЖНИ СА ТЕХНОЛОГИИТЕ ЗА ТВОЕТО ИЗКУСТВО?

Взаимно свързани! Опознаването на четирите основни елемента в природата и използването на технологията в обработването им е в основата и на дизайна.

КАК СЕ ВИЖДАШ СЛЕД ДЕСЕТ ГОДИНИ?

Работещ на бюрото си, докато децата ми, близначки и красивата им майка се забавляват около мен, пречейки ми да завърша проекта "Безсмъртие".

КОЙ СИ МЕЧТАЕШ ДА АПЛОДИРА ТВОРБИТЕ ТИ?

Родителите ми, непознатите хора, Карим Рашид, Константин Гърчич.

КОЙ Е ПОСЛЕДНИЯТ ПРОЕКТ, ПО КОЙТО РАБОТИ?

Проект за THE VENETIAN HOTEL&CASINO - ULTIMO Restaurant - събитие "Le Grand Voyage". Продукт, представляващ съчетание от елементи на глобус, карта и компас.

ПРОТОТИП НА КАКВО БИ ИСКАЛ ДА СЪЗДАДЕШ?

"Зелен" еко офис, намиращ се в гора. Чиния с органична форма, подходяща за поднасяне на молекулярна кухня.

Виж още за Филип Зеленски в Behance