ЕМИЛИЯ ЕМИЛЕВА   

Завършва НХА с магистърска степен по Керамика през 2001, а след това специализира и във Факултета по изящни изкуства към университета в Порто. От 2012 до 2017 е асистент по керамика в Академията. Работи най-често керамика и порцелан в малки серии.

Участва в множество общи изложби, международни и локални. Последно у нас я видяхме с участие с порцеланови форми, фаянс, обекти и бижута в проекта „Космодрум“, One Gallery, София, както и със серия бижута, провокирани от много лични преживявания, в поп-ъп събитието на Прототип МУТАНТ във Варна.

Емилия има и не малко самостоятелни проекти, последните от които са в коронната й дисциплина Керамика – през 2016 в галерия Арт 36, през 2017 – галерия Теста. Възможно е преди това да сте попадали на нейни изложби и с рисунки. А ако през 2012 сте били в Португалия, като нищо сте разгледали и експозиция с нейни картички. Пак там през 2013 я отличават с трета награда на XI международно биенале по художествена керамика в Авейро.

Ние пък я попитахме някои есенциални въпроси за изкуството, вселената и всичко останало. И тя ни отговори с широко отворена усмивка.

КОЯ СИ ТИ И КОЯ Е ТВОЯТА СЦЕНА? ЗАЩО Я ИЗБРА?

Занимавам се с изкуство. Работя основно в областта на керамиката, порцелана, дизайна в малки авторски серии, както и плочки. Поглеждайки назад, си давам сметка, че не съм правила избор. Всичко се разви по естествен път.

КОЯ Е НАЙ-ВЛИЯТЕЛНАТА ЛИЧНОСТ В ТВОЯТА СФЕРА? 

В света има много добри художници и дизайнери. Не е възможно да се определи кой е най-влиятелен в тази област.

КАК ТОВА, КОЕТО ОБИЧАШ ДА ПРАВИШ И ТОВА, С КОЕТО СЕ ИЗДЪРЖАШ, СЕ ПРЕСИЧАТ В ЖИВОТА ТИ?

Винаги има пресечна точка. За да съществува такава, в условията на нашата действителност, трябва много да обичаш това, което правиш и да си готов на лишения от всякакво естество.

ЗА КАКВО НАЙ-ЧЕСТО ТЕ КРИТИКУВАТ?

За това, че прекалено се доверявам на хората около мен.

ГОРДЕЕШ СЕ НАЙ-МНОГО СЪС…

Вероятно, с чувството ми за справедливост.

СПОМЕНИ ТРИ НЕЩА, КОИТО ТЕ ВДЪХНОВЯВАТ?

Светът, взаимоотношенията и природата.

КОЛКО ВАЖНИ СА ТЕХНОЛОГИИТЕ ЗА ТВОЕТО ИЗКУСТВО?

Много важни, полезни и неизбежни са. Колкото повече се развиват, толкова повече възможности за реализиране на идеите се предоставят.

КАК СЕ ВИЖДАШ СЛЕД ДЕСЕТ ГОДИНИ?

Надявам се, усмихната.

КОЙ МЕЧТАЕШ ДА АПЛОДИРА ТВОРБИТЕ ТИ?

Не мечтая някой да ме аплодира. Работя това, което ме вълнува. Ако творбата ми докосне някого, вероятно ще я аплодира.

КОЙ Е ПОСЛЕДНИЯТ ПРОЕКТ, ПО КОЙТО РАБОТИ?

Застъпиха се няколко по едно и също време. Но много важен за мен беше проекта „Espaço azul“, който реализирах с подкрепата на института „Camões“. Учствах и в поп-ъп изложбата Мутант.

ПРОТОТИП НА КАКВО БИ ИСКАЛ ДА СЪЗДАДЕШ?

Магическа пръчка, която лекува. Може би такова изобретение би билo полезнo за човечеството.

КОЕ Е НАЙ-НЕСТАНДАРТНОТО МЯСТО ЗА АРТ? КЪДЕ БИ ИСКАЛ ДА ВИДИШ СВОИ ТВОРБИ?

Зависи от творбата. Бих искала моите произведения да са на място, където ще бъдат обичани.

С КАКВО УЧАСТВАШ В ИЗЛОЖБАТА МУТАНТ – ВТОРА ПРИРОДА ЗА МАТЕРИАЛ, ФОРМА, ТЕМА?  ЗАЩО ИЗБРА ТОЧНО ТОЗИ ПРОЕКТ И ЗАЩО ТРЯБВА ДА ГО ВИДИМ?

Това е серията бижута „Нюню“ / „Nunu“ за Light линията на KNAPP към колекция „Hidden garden“ – пролет/лято 2018. Тя има подчертано личен характер и е провокирана от радостни, искрени и щастливи преживявания.

Тяхната форма е благодатна за творческа интерпретация и носи провокативен характер, който исках да подчертая чрез пластичното и цветово решение.

КАКВИ СА ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА ПРЕД СЪВРЕМЕННОТО ИЗКУСТВО ДНЕС?

Да не бъде самоцелно, а да въплътява искреност, определена гледна точка. Да комуникира. Независимо от това каква медия се използва.

ПРИРОДА ИЛИ КУЛТУРА? КЪДЕ НАМИРАШ ПОВЕЧЕ ВДЪХНОВЕНИЕ?

И в двете. Те са взаимно свързани.

В КАКВО СИ ПРЕДСТАВЯШ ДА МУТИРА СВЕТЪТ?

В място, което е в хармония с природата и Вселената. В нещо наистина добро.

КАКВО ЩЕ Е МЯСТОТО НА ТВОРЕЦА В НЕГО?

По-спокойно, надявам се.

Емилия Емилева е част от втората изложба с лейбъла ПРОТОТИП - „Мутант – втора природа за материал, форма, тема“, която оживя скоро във Варна. В нея 13 млади български творци-експериментатори представиха 43 разнообразни свои произведения под формата на нестандартна изложба. Дизайн, бижута, текстил и керамични обекти трансформираха иначе стерилната локация на един морски банков офис в изложбено пространство.

Очаквайте тук още интервюта и материали с авторите, селектирани от студио Комплект.

Прототип е проект на  Сосиете Женерал Експресбанк, чрез който банката доближава изкуството до хората, провокира творческото мислене и развива културата.