ДАНИЕЛ ЕЛИСЕЕВ   

 

„But after a while

You realize time flies

And the best thing that you can do

Is take whatever comes to you

'Cause time flies”

Porcupine Tree, “Time Flies”

Даниел Елисеев е роден през 1969 в София. Открива страстта си към китарата на 13 години и от тогава не се разделя с нея. Завършва Специална и Музикална педагогика в СУ „Св. Климент Охридски”. Преподава китара и има собствена школа за музикални уроци за деца и възрастни, а през 2018 най-после ще издаде и първия си авторски музикален албум. Night Shadow идва от чилийския лейбъл за прог рок музика Mylodon Records. За българските фенове на симфоник прогресив, кросоувър прог и арт рок музиката, този албум е вече събитие. Преди да го чуете, запознайте се с мастърмайнда и основен двигател на еклектичната продукция.

КОЙ СИ ТИ И КОЯ Е ТВОЯТА СЦЕНА?

Казвам се Даниел Елисеев и съм музикант и преподавател с дългогодишна практика. Основно съм свързан с рок сцената, но съм работил и с музиканти от сферата на класическата, джаз и поп и електронната музика.

ЗАЩО ИЗБРА МУЗИКАТА?

По-точно - тя избра мен. Беше много отдавна. Обичах да слушам музика и съвсем случайно, една вечер вкъщи попадна акустична китара. На сутринта вече свирех няколко мелодии и знаех, че искам да продължавам да свиря.

КОЙ Е ЛЮБИМИЯТ ТИ ИНСТРУМЕНТ?

Китарата си остава най-любимият ми инструмент, а ударните инструменти са моята слабост.

КОЯ Е НАЙ-ВЛИЯТЕЛНАТА ЛИЧНОСТ В ТВОЯТА СФЕРА?

За мен в момента това е Стивън Уилсън – уникален английски музикант и продуцент, познат както със соловите проекти, така и от групата Porcupine Tree.

КАК ТОВА, КОЕТО ОБИЧАШ ДА ПРАВИШ И ТОВА, С КОЕТО СЕ ИЗДЪРЖАШ, СЕ ПРЕСИЧАТ В ЖИВОТА ТИ?

Реално се издържам с това, което обичам да правя – музика. През годините успях да създам музикална школа, в която преподавам китара. Успях и да привлека екип от други музиканти -преподаватели и заедно да я развиваме. Имам и ангажименти и като студиен музикант. С най-близкия ми човек и другар в живота- съпругата ми, ни събра отново музиката. Големият ми син се занимава с музика, а малкият е изключително музикален.

ЗА КАКВО НАЙ-ЧЕСТО ТЕ КРИТИКУВАТ?

Най-често ме критикуват за това, че все искам повече от това, което е възможно да се направи.

ГОРДЕЕШ СЕ НАЙ-МНОГО СЪС…

Със семейството си, приятелите си и с успелите да се развият като музиканти мои ученици.

СПОМЕНИ ТРИ ИМЕНА, КОИТО ТЕ ВДЪХНОВЯВАТ?

Херман Хесе, Клод Дебюси, Джими Хендрикс.

КОЛКО ВАЖНИ СА ТЕХНОЛОГИИТЕ ЗА ТВОЕТО ИЗКУСТВО?

Важна, но не и съществена, част са. Те ми помагат много при аранжиране на музикалните идеи и създаването на прототип на дадена композиция (т. нар. демо). Разчитам на тях и в процеса на звукозапис и смесване. Като цяло се стремя музиката, която правя, да е изпълнима на живо и да не е зависима изцяло от специални технологии.

КАК СЕ ВИЖДАШ СЛЕД ДЕСЕТ ГОДИНИ?

С десет години по-стар, но и по-мъдър. И разбира се, щастлив.

КОЙ СИ МЕЧТАЕШ ДА АПЛОДИРА ТВОРБИТЕ ТИ?

Мечтите ми не са свързани с това, някой да аплодира музиката ми, а по-скоро с това да имам вдъхновение и възможност да продължавам да творя. Иначе се радвам, когато колеги оценяват положително музиката, която създавам.

КОЙ Е ПОСЛЕДНИЯТ ПРОЕКТ, ПО КОЙТО РАБОТИ?

Последно работих по три проекта едновременно. Моят първи изцяло авторски албум Night Shadow, записи по албума на една българска певица, живееща в Лондон и записи по сингъла, на един украински музикант, живеещ в Германия.

ПРОТОТИП НА КАКВО БИ ИСКАЛ ДА СЪЗДАДЕШ?

Ако имам възможност, бих създал машина на времето.

Daniel Eliseev Project е на https://www.danieleliseev.com/, https://www.facebook.com/DEPprogmusic/, https://twitter.com/DanEliseevMusic и https://danieleliseevproject.bandcamp.com/releases.

На 8 ноември D. E. P. представя първия си авторски албум на живо в Sofia Live Club.