БЛАГОВЕСТА КЕНОВА   

Благовеста Кенова е току що завършила Националната художествена академия с две специалности – „Метал“ и „Теория и практика на художественото образование“. Нейна страст и арт поле за изява са бижутата от метал и намира тези предмети за проводници на естетика, вдъхновение и дори – решения на философски въпроси. 

Харесва концептуалното изкуство и минималистичния стил и разбира добре каква отговорност носи като съвременен артист.

В „Мутант – втора природа за материал, форма, тема“ участва със серия метални бижута „От видимо към невидимо“. Не я пропускайте!

 

КОЯ СИ ТИ И КОЯ Е ТВОЯТА СЦЕНА?

Реално сцената, в която се изявявам, са „приложните изкуства“. Но, всъщност, съм доста интровертно настроена и обикновено се случва, така че сцената е в главата ми, а зрителят вижда само крайния резултат.  

ЗАЩО ИЗБРА ИЗОБРАЗИТЕЛНОТО ИЗКУСТВО?

Избрах изобразителното изкуство още като малка. С метала пък се случи случайно, но съм много щастлива от този факт. Чрез бижутата открих моята форма на изкуство. Възможностите са безкрайни, a начинът човек да изрази себе си – неповторим!

КОЯ Е НАЙ-ВЛИЯТЕЛНАТА ЛИЧНОСТ В ТВОЯТА СФЕРА?

Обичам да си изграждам цялостно впечатление за различните направления, а не за отделните личности. Концептуализмът и минимализмът са от влиятелните течения в съвременната бижутерия.

КАК ТОВА, КОЕТО ОБИЧАШ ДА ПРАВИШ И ТОВА, С КОЕТО СЕ ИЗДЪРЖАШ, СЕ ПРЕСИЧАТ В ЖИВОТА ТИ?

До момента, бях съсредоточена главно върху образованието си. Тепърва се изправям пред пазара, като квалифициран артист и само времето ще покаже.

ЗА КАКВО НАЙ-ЧЕСТО ТЕ КРИТИКУВАТ?

Често съм разконцентрирана и сдържана откъм емоции.

ГОРДЕЕШ СЕ НАЙ-МНОГО СЪС…

Избягвам да се гордея, особено в днешните дни на самочувствие без покритие. Винаги съм критична към себе си и оставям последната дума на зрителя – в изкуството, или на близките ми в личен план. Ако трябва да посоча свои положителни качества, това са постоянство и търпение.

СПОМЕНИ ТРИ ИМЕНА, КОИТО ТЕ ВДЪХНОВЯВАТ?

Артур Шопенхауер с възгледите си за живота и света, Ричи Блекмор с музиката си и жената, която винаги носи вдъхновение със и след себе си – моят учител в бижутерията – Мирена Златева.

КОЛКО ВАЖНИ СА ТЕХНОЛОГИИТЕ ЗА ТВОЕТО ИЗКУСТВО?

Почти колкото самото изкуство. Технологиите играят важна роля в презентацията, а тя винаги трябва да е на ниво.

КАК СЕ ВИЖДАШ СЛЕД ДЕСЕТ ГОДИНИ?

Щастлив човек, който успява да прави хората щастливи.

КОЙ СИ МЕЧТАЕШ ДА АПЛОДИРА ТВОРБИТЕ ТИ?

Мечтая нещата, които правя, да хармонират и да носят наслада, докато зрителят ги съзерцава. Искам идеята им да достига до него и да го кара да се замисли.

КОЙ Е ПОСЛЕДНИЯТ ПРОЕКТ, ПО КОЙТО РАБОТИ?

Серия метални бижута, която беше и моята дипломна работа.

ПРОТОТИП НА КАКВО БИ ИСКАЛ ДА СЪЗДАДЕШ?

Бижу, което на пръв поглед е непостижимо или система, която може да се използва многократно и за различни накити. Например – кинетично колие, изградено само от вода, която остава на мястото си с помощта на магнитно поле.

КОЕ Е НАЙ-НЕСТАНДАРТНОТО МЯСТО ЗА АРТ? КЪДЕ БИ ИСКАЛ ДА ВИДИШ СВОИ ТВОРБИ?

Арт среда, в която зрителят не е просто страничен наблюдател, а и участник.

С КАКВО УЧАСТВАШ В ИЗЛОЖБАТА МУТАНТ – ВТОРА ПРИРОДА ЗА МАТЕРИАЛ, ФОРМА, ТЕМА?  ЗАЩО ИЗБРА ТОЧНО ТОЗИ ПРОЕКТ И ЗАЩО ТРЯБВА ДА ГО ВИДИМ?

С последната ми серия бижута. Формите са максимално изчистени, но в същото време – геометрични и обемни. Темата е „От видимо към невидимо“ и концепцията е за видимите контури на бижутата, които са само половината от целостта на пластиките. Ролята им е да подпомогнат на зрителя сам да открие невидимата част и цялостните форми.  

КАКВИ СА ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА ПРЕД СЪВРЕМЕННОТО ИЗКУСТВО ДНЕС?

Най-голямото предизвикателство в наши дни е да създадеш нещо, което не е вече видяно и познато.

ПРИРОДА ИЛИ КУЛТУРА? КЪДЕ НАМИРАШ ПОВЕЧЕ ВДЪХНОВЕНИЕ?

Културата винаги е била по-близо до мен. А и аз мога да влияя само чрез нея, защото природата е съвършена.

В КАКВО СИ ПРЕДСТАВЯШ ДА МУТИРА СВЕТЪТ?

В свят, в който има все повече място за изкуство и все повече хора, които го ценят.

КАКВО ЩЕ Е МЯСТОТО НА ТВОРЕЦА В НЕГО?

Мястото му ще е на писател на история и формиращ естетиката в живота.

Благовеста Кенова е част от втората изложба с лейбъла ПРОТОТИП - „Мутант – втора природа за материал, форма, тема“, която ще живее от петък (20 юли) до 23:00, неделя (22 юли) в центъра на Варна. В нея 13 млади български творци-експериментатори представят 43 разнообразни свои произведения под формата на нестандартна изложба. Дизайн, бижута, текстил и керамични обекти ще трансформират иначе стерилната локация на един морски банков офис в изложбено пространство.

Адресът на неочакваното арт събитие е ул. „Преслав“ 69, Варна. Очаквайте тук още интервюта и материали с авторите от изложбата.