AНТОН ЦАНЕВ   

Антон Цанев

Роден през 1983 в Русе. С две бакалавърски дипломи – Екология и опазване на околната среда от Лесотехническия университет и Скулптура от Националната художествена академия.

Скулптор по дефиниция, за който е важна скулптурата в публичното пространство. Спокойно може да посочи логическите връзки между двете специалности, които си е избрал – екологията се занимава с взаимовръзките между системите в пространството, а скулптурата – с пространството като система.

Освен това, Антон Цанев се занимава с видео, фотография, 3D моделиране и иска да прилича на… фермер.

КОЙ СИ ТИ И КОЯ Е ТВОЯТА СЦЕНА? КОЙ КОГО ИЗБРА?

Скулптор, на когото му предстои да се дипломира като магистър в НХА, в класа на проф. Емил Попов. Той е човекът, който най-много ми помогна да разбера основни принципи, без да бягам от собствената си природа и да се реализирам в личните си проекти.

За сцена ми е трудно да говоря, защото не съм човек на сцена. Сцената е пространство за себеизява. В този смисъл мога да кажа, че сцената за мен е предизвикателството на всеки проект, с който се ангажирам. За да ми е интересно, си поставям задачи и така формирам личната си творческа сцена.

КОЙ Е ЛЮБИМИЯТ ТИ ИНСТРУМЕНТ/ ТЕХНИКА И ЗАЩО?

Във всеки проект, с който се занимавам подхождам по различен начин. Техниката и инструментите са средство, с които реализирам конкретна идея. Например, в проекта “Крава” работя с материали като вода, гипс, кълчища, метал; в проекта “Букви” работя с хартия; в проекта “Дете” минавам през класическата форма – моделиране в глина, пренасяне в гипс до моделиране в гипс и прехвърляне в метал. Същината на обекта е пряко свързана със същината на съдържанието на посланието. И то всъщност е подборът на техниката.

Най-красивото нещо в скулптурата е досегът на сетивата с материала. И всеки материал има различен характер и е безкрайно интересно да го опознаеш. Най-любимо ми е опознаването на материала.

КОЯ Е НАЙ-ВЛИЯТЕЛНАТА ЛИЧНОСТ В ТВОЯТА СФЕРА?

Личности като Христо Явашев, например. Той е повлиял върху архитекти, и художници, скулптори, инженери, социолози, културолози. За мен дейността му е сходна с тази на Леонардо да Винчи. Без да слагам знак за равенство между тях, но това са двама невероятни артиста, действащи в редица сфери на човешката дейност.

ОТ КОГО СЕ УЧИШ ВСЕКИ ДЕН? НА КОГО ИСКАШ ДА ПРИЛИЧАШ?

От природата. Искам да приличам на фермер.

ЗА КАКВО НАЙ-ЧЕСТО ТЕ КРИТИКУВАТ?

Че закъснявам.

ГОРДЕЕШ СЕ НАЙ-МНОГО СЪС…

Опитвам се да не се гордея. Но ако трябва да съм горд от нещо, това са учителите ми.

КАК ТОВА, КОЕТО ОБИЧАШ ДА ПРАВИШ И ТОВА, С КОЕТО СЕ ИЗДЪРЖАШ, СЕ ПРЕСИЧАТ В ЖИВОТА ТИ?

Буквално. Защото обичам работата си. Заобиколен съм от хора, които са художници, архитекти, скулптори, еколози. Винаги съм работил това, което обичам да правя.

КОЛКО ВАЖНИ СА ТЕХНОЛОГИИТЕ В ТВОЕТО ИЗКУСТВО?

Те се развиват заедно с науката и изкуството ги използва. Технологиите са най-важното нещо за един художник. Всяка технология – изкуствен интелект, роботика, компютърни програми за визуализации, или машини, които могат да отрежат най-твърдия материал, или просто лист хартия, химикалка или молив – ми помагат да се изразя.

КАК И КЪДЕ СЕ ВИЖДАШ СЛЕД ДЕСЕТ ГОДИНИ?  

На един хълм, под навес. С гледка към небето и реката, планината и полето, а под навеса – аз седя и си дялкам пеперуда.

КОЙ МЕЧТАЕШ ДА АПЛОДИРА РАБОТАТА ТИ? ИМА ЛИ НАГРАДА, КОЯТО ИСКАШ ДА СПЕЧЕЛИШ? 

Пол Лафуле и Йозеф Бойс. Искам да спечеля стол от Франц Вест.

КОЙ Е ПОСЛЕДНИЯТ ПРОЕКТ, ПО КОЙТО РАБОТИ? ЗАЩО ТРЯБВА ДА ГО ВИДИМ?

Проектът “Букви”. Трябва да го видите, за да разберете къде започва и къде свършва всичко.

ПРОТОТИП НА КАКВО БИ ИСКАЛ ДА СЪЗДАДЕШ?

Прототип на система за бойкот на системата.

 

Антон Цанев е част от изложбата РАЗМЕСТВАНЕ НА ПЛАСТОВЕ, която се осъществи с подкрепата на ПРОТОТИП в Софийска градска галерия.

Следете новините около него на: http://antontsanev.com.

 

Текст: Прожектор Плюс

Снимки: Прожектор Плюс и личен архив