АЛЕКС МАНЧЕВ   

Алекс Манчев е fine art фотограф, но в главата си е художник. Фокусът му е Жената, а любимият му инструмент – контрастът. Най-важно в работата му е човешката връзка между модел и фотограф, а целта на актовите снимки, които прави, е не само да покажат красотата на голото тяло, но и да разкрият характера на снимания обект. Жените на Алекс са голи, но не уязвими, нежни, но-силни. Чернобялото е любимият му цвят и много държи на него заради експресивността на контраста. 

Календарът на Алекс Манчев за 2019 The Freedom Project е 14 страници чувствена и изящна актова фотография, която чества красотата и силата на жените. Чернобелите фотографии, заснети в Sofia Residence - Boutique Hotel (63 Oborishte Street), символизират женската автономност, еротика, красота и независимост. В основата на календара стои платформата YOU, вдъхновена от вътрешната сила, женското начало и свободата, която подкрепя млади и талантливи автори от всички сфери на изкуството. Художествената симбиоза на модната и портретната фотография на Манчев има два основни акцента - истинското, женско начало и свободата.

Пред Прототип Алекс говори за вдъхновението и мечтите на художника. 

КОЙ СИ ТИ И КОЯ Е ТВОЯТА СЦЕНА? 

Аз съм класик, мечтател и на първо място - джентълмен. Съзнанието ми е затворено във времената, в които мъжката дума е била закон, а това, да отвориш вратата на дамата, елементарен навик. Моя сцена е Светът - съвремието, в което има жажда за отминалите времена, жажда за силни емоции и дълбоки мисли.

ЗАЩО ИЗБРА ФОТОГРАФИЯТА?

Не съм. Призванието ми само ме намери и избра.

КОЙ Е ЛЮБИМИЯТ ТИ ИНСТРУМЕНТ?

Контрастът. В моите фотографии той е водещ композиционен елемент и визуален елемент, без който не мога. 

КОЯ Е НАЙ-ВЛИЯТЕЛНАТА ЛИЧНОСТ В ТВОЯТА СФЕРА?

Трудно ми е да определя кой е най-влиятелният фотограф за мен, предвид това, че социалните медии дават поле за изява на много - както на млади и талантливи фотографи, така и на наложени имена във фотографията. Но един от най-известените фотографи в моя жанр, е Дейвид Белмеър, който направи и филм за голото тяло.

КАК ТОВА, КОЕТО ОБИЧАШ ДА ПРАВИШ И ТОВА, С КОЕТО СЕ ИЗДЪРЖАШ, СЕ ПРЕСИЧАТ В ЖИВОТА ТИ? 

В началото за мен фотографията беше комерсиална. Издържах се от фотографски поръчки в различни сфери - от събитийна през рекламна и модна до интериорна фотография. В момента не приемам комерсиални поръчки, а мечтая да се реализирам като артист и да предлагам заснетите от мен художествени кадри като картини в лимитирани издания. Какъвто е случаят и с календара The Freedom Project.

ЗА КАКВО НАЙ-ЧЕСТО ТЕ КРИТИКУВАТ? 

Мисля, че най-много критики отнасям заради характера си. Хората не са свикнали да си откровен с тях и го приемат като лоши маниери. А реално, истината е сложна за преглъщане. Винаги се стремя да бъда максимално обективен и прям. 

ГОРДЕЕШ СЕ НАЙ-МНОГО СЪС… 

Най-много се гордея, че събрах смелост да направя голяма изложба за 30-тата си годишнина. Отне ми около година да я подготвя, но беше обмислен всеки един детайл по нея.

СПОМЕНИ ТРИ ИМЕНА, КОИТО ТЕ ВДЪХНОВЯВАТ?

Ричард Аведон, Хелмут Нютън и Ани Лейбовиц.

КОЛКО ВАЖНИ СА ТЕХНОЛОГИИТЕ ЗА ТВОЕТО ИЗКУСТВО? 

В сферата на фотографията технологиите са адски важни - всеки един момент се появяват нови и по-добри фотоапарати с все по-голям диапазон, такива, които могат да разработят кадър, сниман в пълен мрак или хипер просветен, но всъщност, мога да снимам и с най-обикновен лентов фотоапарат и пак да получа красив кадър. При експонирането на фотографиите технологиите също имат огромно значение. Има такива, които позволяват 100 годишна гаранция, че принтът няма да промени качеството си.

КАК СЕ ВИЖДАШ СЛЕД ДЕСЕТ ГОДИНИ? 

Не много по-различно, ще съм все така бохем, но на друго ниво. Днес все още ме вълнуват дреболии, но след десет години ще съм над нещата. Иска ми се да съм оставил зад гърба си творчество, което се разпознава и остава в историята на фотографията. Мисля, след десет години да се заема със земеделие, което ми е стара мечта и ще произвеждам … вино.

КОЙ СИ МЕЧТАЕШ ДА АПЛОДИРА ТВОРБИТЕ ТИ?

Не съм се замислял над този въпрос, но бих се радвал да ги аплодира моята муза – Моника Белучи.

КОЙ Е ПОСЛЕДНИЯТ ПРОЕКТ, ПО КОЙТО РАБОТИ?

Последните три години работя по The Freedom Project. Той е осъществената детска мечта на едно момче, което иска да снима красотата на света около него през обектива на камерата си. Като художествен фотограф, искам да покажа натуралната красота на женското тяло. Да заснема дивата природа на женската арка и да разкрия нейната спретната душа. 

Смятам, че обществото ни не е наясно с чудото, наречено голота. Все още хората намират за срамно да разкриеш парченце от личната си история, оставила белег върху тялото ти. Искам да променя това. 

ПРОТОТИП НА КАКВО БИ ИСКАЛ ДА СЪЗДАДЕШ? 

Мечтая в София да има музей на фотографията или поне истинска фотографска галерия, каквито има в Берлин и Ню Йорк. В България в момента няма галерия, която адекватно да показва предимствата и особеностите на фотографията, така както тя заслужава.

 

Виж още за Алекс Манчев:

https://alexmanchev.com

https://www.instagram.com/alexmanchev/

https://www.facebook.com/alex.manchev.photography/

https://www.behance.net/manchev 

Календарът The Freedom Project е тук.